11 maart 2022

Deadline 31 maart 2022 geruisloos de bv in

Heb je vóór 1 oktober 2021 de intentie vastgelegd om jouw IB-onderneming vanaf het jaar 2021 geruisloos in te brengen in een bv? Dan moet je nu snel in actie komen als deze inbreng nog niet is afgerond.

Geruisloze inbreng

Bij een geruisloze inbreng in een bv hoef je geen inkomstenbelasting te betalen over stille en fiscale reserves en goodwill in de onderneming. De bv neemt als het ware fiscaal de plaats in van jouw IB-onderneming.

Let op!

De oudedagsreserve kan niet zonder meer doorgeschoven worden naar de bv, maar er zijn wel mogelijkheden om deze om te zetten in een lijfrente bij de bv.

Voorovereenkomst

Als er plannen zijn om een IB-onderneming geruisloos in een bv te brengen, is het altijd verstandig om deze intentie vast te leggen in een voorovereenkomst. Wanneer deze voorovereenkomst vóór 1 oktober 2021 naar de Belastingdienst is gezonden, kan de inbreng in de bv met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 plaatsvinden.

Oprichting van en inbreng in bv

Voorwaarden voor deze terugwerkende kracht zijn wel dat de oprichting van de bv én de inbreng van de onderneming in de bv plaatsvinden binnen 15 maanden ná 1 januari 2021. Dit betekent dat je nog tot en met 31 maart 2022 de tijd heeft om een bv op te richten en jouw onderneming in te brengen.

Tip!

Voor 2022 gelden dezelfde spelregels. Registreer je vóór 1 oktober 2022 jouw voorovereenkomst bij de Belastingdienst? En richt je uiterlijk 31 maart 2023 een bv op en brengt je jouw IB-onderneming uiterlijk op die datum in? Dan kan dat, mits je aan alle overige voorwaarden voldoet, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Is geruisloos doorschuiven verhuurde onderneming mogelijk?
Ben je een ondernemer in de inkomstenbelasting en wil je overstappen naar een bv? Dan moet je met de fiscus afrekenen over de aanwezige reserves en boekwinsten. Door dit geruisloos door te schuiven kun je dit onder voorwaarden voorkomen. Maar hoe werkt dit bij een verhuurde onderneming? 
Lees verder
arrow right
Herziening geruisloze overdracht
Ben je een ondernemer in de inkomstensbelasting en wil je jouw bedrijf geruisloos doorschuiven? Dan kun je hier onder voorwaarden voor kiezen. Maar is een dergelijke keuze achteraf nog te herzien, en zo ja, tot wanneer?
Lees verder
arrow right
Joep Blankendaal

Joep Blankendaal

Administratief medewerker

Assistent accountant
Leren van ervaren experts binnen het team en jezelf ontwikkelen tot een zelfstandig assistent accountant? Dat kan! 
Lees verder
arrow right
Wlz nacalculatie
Ben jij financieel verantwoordelijke bij een organisatie die langdurige zorg verleent? Dan ben je volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) verplicht om financiële verantwoording af te leggen over de geleverde zorgprestaties. 
Lees verder
arrow right
Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right