Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

11 maart 2022

Deadline 31 maart 2022 geruisloos de bv in

Heb je vóór 1 oktober 2021 de intentie vastgelegd om jouw IB-onderneming vanaf het jaar 2021 geruisloos in te brengen in een bv? Dan moet je nu snel in actie komen als deze inbreng nog niet is afgerond.

Geruisloze inbreng

Bij een geruisloze inbreng in een bv hoef je geen inkomstenbelasting te betalen over stille en fiscale reserves en goodwill in de onderneming. De bv neemt als het ware fiscaal de plaats in van jouw IB-onderneming.

Let op!

De oudedagsreserve kan niet zonder meer doorgeschoven worden naar de bv, maar er zijn wel mogelijkheden om deze om te zetten in een lijfrente bij de bv.

Voorovereenkomst

Als er plannen zijn om een IB-onderneming geruisloos in een bv te brengen, is het altijd verstandig om deze intentie vast te leggen in een voorovereenkomst. Wanneer deze voorovereenkomst vóór 1 oktober 2021 naar de Belastingdienst is gezonden, kan de inbreng in de bv met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 plaatsvinden.

Oprichting van en inbreng in bv

Voorwaarden voor deze terugwerkende kracht zijn wel dat de oprichting van de bv én de inbreng van de onderneming in de bv plaatsvinden binnen 15 maanden ná 1 januari 2021. Dit betekent dat je nog tot en met 31 maart 2022 de tijd heeft om een bv op te richten en jouw onderneming in te brengen.

Tip!

Voor 2022 gelden dezelfde spelregels. Registreer je vóór 1 oktober 2022 jouw voorovereenkomst bij de Belastingdienst? En richt je uiterlijk 31 maart 2023 een bv op en brengt je jouw IB-onderneming uiterlijk op die datum in? Dan kan dat, mits je aan alle overige voorwaarden voldoet, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Is geruisloos doorschuiven verhuurde onderneming mogelijk?

Is geruisloos doorschuiven verhuurde onderneming mogelijk?

15-04-2021

Ben je een ondernemer in de inkomstenbelasting en wil je overstappen naar een bv? Dan moet je met de fiscus afrekenen over de aanwezige reserves en boekwinsten. Door dit geruisloos door te schuiven kun je dit onder voorwaarden voorkomen. Maar hoe werkt dit bij een verhuurde onderneming? 
Herziening geruisloze overdracht

Herziening geruisloze overdracht

08-11-2021

Ben je een ondernemer in de inkomstensbelasting en wil je jouw bedrijf geruisloos doorschuiven? Dan kun je hier onder voorwaarden voor kiezen. Maar is een dergelijke keuze achteraf nog te herzien, en zo ja, tot wanneer?
Pensioen- en inkomensadviseur

Pensioen- en inkomensadviseur

  • Hoorn
  • 32-40 uur
  • HBO werk- en denkniveau
Eindejaarstips 2021

Eindejaarstips 2021

Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Stephan van der Stoop

Stephan van der Stoop

Registeraccountant

Schenkingsmogelijkheden in 2023

Schenkingsmogelijkheden in 2023

10-01-2023

In dit nieuwsartikel zetten wij de schenkingsmogelijkheden voor 2023 voor jou op een rij. Wat mag je in 2023 belastingvrij schenken? De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is dit jaar beperkt tot € 28.947. Daarnaast zijn er nog andere schenkingsvrijstellingen.