Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

15 april 2021

Is geruisloos doorschuiven verhuurde onderneming mogelijk?

Ben je een ondernemer in de inkomstenbelasting en wil je overstappen naar een bv? Dan moet je met de fiscus afrekenen over de aanwezige reserves en boekwinsten. Door dit geruisloos door te schuiven kun je dit onder voorwaarden voorkomen. Maar hoe werkt dit bij een verhuurde onderneming?

Voorwaarden

Geruisloos doorschuiven van een verhuurde onderneming is onder voorwaarden mogelijk. Dit is onlangs nog bevestigd in een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. Vereist is wel dat er nog steeds sprake is van een (mede) voor rekening en risico van de verhuurder gedreven onderneming.

Feiten en omstandigheden

Of hiervan sprake is, zal afhangen van de feiten en omstandigheden. In de betreffende zaak werd een tankstation met shop en carwash verhuurd. De verhuurder wilde zijn bedrijf geruisloos omzetten in een bv, maar de rechter vond dat de verhuurder zelf geen onderneming meer dreef.

Investeringen

Uit de feiten bleek namelijk dat de verhuurder nauwelijks meer aan de verbintenissen met betrekking tot zijn verhuurde tankstation verbonden was en hier ook nauwelijks meer in investeerde. Hij betaalde nog slechts enkele kosten, zoals de huur van de grond voor de plaats van de opslagtank voor lpg, het eigenaarsgedeelte van de ozb en enkele verzekeringen.

Groot onderhoud

Formeel kwamen ook de kosten van groot onderhoud van de gebouwen voor zijn rekening. Hiervan was echter al jaren geen sprake meer, omdat dit onderhoud vóór de verhuur al was gepleegd. De rechter was alles afwegende dan ook van mening dat de verhuurder geen onderneming meer dreef en hij zijn eenmanszaak niet geruisloos kon omzetten in een bv.


Tot slot

Heb je vragen over de doorschuiffaciliteit? Onze specialisten helpen je graag. 

Visionplanner

Visionplanner

Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Arbodienstverlening

Arbodienstverlening

Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Assistent-accountant

Assistent-accountant

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • opleiding accountancy of bedrijfseconomie
Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)

De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!
Relatiebeheerder

Relatiebeheerder

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy