Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

30 september 2021

Innovatieve start-up lager gebruikelijk loon in 2022

Ook in 2022 kunnen innovatieve start-ups ervoor kiezen om een lager gebruikelijk loon uit te keren dan een dga normaal gesproken aan gebruikelijk loon moet opnemen. Dit is gepresenteerd in de Miljoenennota 2022. Door en lager gebruikelijk loon kan de liquiditeitspositie van de bv worden verbeterd. 

Wachten op evaluatie

De regeling zou op 1 januari 2022 komen te vervallen, maar dat wordt met minstens één jaar uitgesteld omdat er nog wordt gewacht op een evaluatie van de regeling. Het is ook mogelijk dat de regeling na 2022 gewoon wordt voortgezet.

Innovatieve start-ups

Wordt jouw bv voor toepassing van de S&O-afdrachtvermindering in 2022 als starter aangemerkt, dan mag je het gebruikelijk loon van de dga vaststellen op het wettelijk minimumloon. Je kunt deze start-upregeling maximaal drie jaar toepassen.

Lager dan minimumloon?

Voor innovatieve start-ups is soms zelfs een lager gebruikelijk loon mogelijk dan het minimumloon, als hiervoor zakelijke gronden bestaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als de continuïteit van de bv in gevaar komt als de bv toch een gebruikelijk loon ter hoogte van het minimumloon zou uitbetalen.

Let op!

Alle plannen moeten nog door het parlement worden goedgekeurd.

Heb je vragen over het lagere gebruikelijk loon voor start-ups? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Prinsjesdag 2021: top 10

Prinsjesdag 2021: top 10

22-09-2021

Op de derde dinsdag van de maand, dinsdag 21 september, is de Miljoenennota gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste fiscale voorstellen? Wij zetten de tien belangrijkste voor jou op een rij.
Miljoenennota

Miljoenennota

Ben jij benieuwd naar de belangrijkste plannen van het kabinet voor volgend jaar? Op Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Hier vind je een uitgebreide samenvatting.
Sparen en beleggen minder belast 2022

Sparen en beleggen minder belast 2022

24-09-2021

Op Prinsjesdag is uit het Belastingplan 2022 gebleken dat sparen en beleggen volgend jaar iets minder zwaar belast wordt.
Michael Varley

Michael Varley

Assistent-accountant

Relatiebeheerder

Relatiebeheerder

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy