29 augustus 2022

Mag een inspecteur een verzoek voorlopige aanslag zomaar weigeren?

Heb je de belastinginspecteur gevraagd om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting op te leggen? Dan mag deze niet zomaar geweigerd worden. Zelfs niet als je binnen de daarvoor geldende termijn geen aangifte hebt ingediend.

Voorlopige aanslag

Hoeveel inkomstenbelasting je over een jaar verschuldigd bent, kan pas na afloop van het jaar exact worden vastgesteld. De inspecteur kan je daarom in de loop van het jaar al een voorlopige aanslag opleggen. Je kunt hier ook zelf om verzoeken, om zo belastingrente te beperken.

Belastingrente

Doe je aangifte vóór 1 mei volgend op het belastingjaar, dan moet je soms belastingrente betalen als de berekening van de Belastingdienst afwijkt van die van jou. Doe je op of ná 1 mei aangifte, dan betaal je altijd belastingrente vanaf 1 juli volgend op het belastingjaar.

Voorlopige aanslag geweigerd

In een zaak bij de rechtbank in Den Haag was een belastingplichtige niet uitgenodigd om aangifte te doen. Wel had hij zelf verzocht om een voorlopige aanslag. De inspecteur had dit geweigerd, omdat niet binnen de wettelijke termijn aangifte was gedaan. Toen de definitieve aanslag uiteindelijk werd opgelegd, resulteerde dit in een te betalen belastingrente van € 2.366.

Zorgvuldigheidsbeginsel geschonden

Het verzoek om een voorlopige aanslag was automatisch afgewezen, omdat het ná 1 mei was ingediend. Volgens de rechter is dit in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel.

Omdat er geen uitnodiging tot het doen van aangifte was verstuurd, was er ook geen sprake van een geldende indieningstermijn. Dat er geen belastingrente berekend zou zijn als er vóór 1 mei aangifte was gedaan, doet hier niet aan af. Bovendien had de inspecteur het verzoek om een voorlopige aanslag pas na drie maanden afgewezen, zodat hij wist dat hierdoor een rentenadeel op zou treden. De rechter verminderde daarom de belastingrente tot € 63.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingadviseur
Ben jij de belastingadviseur die barst van ambitie en klaar is om zijn fiscale kennis naar een hoger niveau te tillen? Streef je naar het bieden van hoogwaardig fiscaal advies en nauwe samenwerking met onze klanten? Bij ons krijg je niet alleen de vrijheid, maar ook de ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen. Kom ons team versterken bij ons kantoor in Zwaagdijk!
Lees verder
arrow right
John van der Graaf

John van der Graaf

Accountant Administratieconsulent

Corina Lakeman

Corina Lakeman

Administratief medewerker

Reorganisatie en ontslag
Onze HRM-specialisten en arbeidsrechtjuristen staan klaar om je van a tot z te begeleiden.
Lees verder
arrow right
Intern relatiebeheerder pensioen en inkomen
Bij Omnyacc is elke dag een nieuwe kans om onze klanten te ondersteunen bij hun pensioen- en inkomensvragen en wensen. Als intern relatiebeheerder pensioen en inkomen maak jij het verschil. Het is niet alleen belangrijk maar zelfs essentieel dat wij onze klanten bijstaan in het plannen van hun pensioen en het beschermen van hun inkomens. Jij bent de expert die ze door deze materie kan leiden en helpt weloverwogen beslissingen te nemen.
Lees verder
arrow right