Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

29 augustus 2022

Mag een inspecteur een verzoek voorlopige aanslag zomaar weigeren?

Heb je de belastinginspecteur gevraagd om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting op te leggen? Dan mag deze niet zomaar geweigerd worden. Zelfs niet als je binnen de daarvoor geldende termijn geen aangifte hebt ingediend.

Voorlopige aanslag

Hoeveel inkomstenbelasting je over een jaar verschuldigd bent, kan pas na afloop van het jaar exact worden vastgesteld. De inspecteur kan je daarom in de loop van het jaar al een voorlopige aanslag opleggen. Je kunt hier ook zelf om verzoeken, om zo belastingrente te beperken.

Belastingrente

Doe je aangifte vóór 1 mei volgend op het belastingjaar, dan moet je soms belastingrente betalen als de berekening van de Belastingdienst afwijkt van die van jou. Doe je op of ná 1 mei aangifte, dan betaal je altijd belastingrente vanaf 1 juli volgend op het belastingjaar.

Voorlopige aanslag geweigerd

In een zaak bij de rechtbank in Den Haag was een belastingplichtige niet uitgenodigd om aangifte te doen. Wel had hij zelf verzocht om een voorlopige aanslag. De inspecteur had dit geweigerd, omdat niet binnen de wettelijke termijn aangifte was gedaan. Toen de definitieve aanslag uiteindelijk werd opgelegd, resulteerde dit in een te betalen belastingrente van € 2.366.

Zorgvuldigheidsbeginsel geschonden

Het verzoek om een voorlopige aanslag was automatisch afgewezen, omdat het ná 1 mei was ingediend. Volgens de rechter is dit in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel.

Omdat er geen uitnodiging tot het doen van aangifte was verstuurd, was er ook geen sprake van een geldende indieningstermijn. Dat er geen belastingrente berekend zou zijn als er vóór 1 mei aangifte was gedaan, doet hier niet aan af. Bovendien had de inspecteur het verzoek om een voorlopige aanslag pas na drie maanden afgewezen, zodat hij wist dat hierdoor een rentenadeel op zou treden. De rechter verminderde daarom de belastingrente tot € 63.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingadviseur

Belastingadviseur

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • WO Fiscaal Recht/Fiscale Economie
Accountant Texel

Accountant Texel

Ben je als ondernemer net gestart met je bedrijf, zit je middenin allerlei ondernemerskwesties of ga je binnenkort afstand doen van jouw onderneming? Dan is het raadzaam om advies te vragen aan een accountant. Omnyacc Texel ondersteunt en adviseert in alle fases van het ondernemerschap. Een accountantskantoor zijn we nog steeds, maar met een uitgebreid dienstenpakket. Denk aan fiscaal en juridisch advies, controle, financiële administratie of salarisadministratie. Ons team werkt nauw samen om jou en je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Loop ook eens bij ons binnen.
Tellen structurele overuren en toeslagen mee bij vakantieloon?

Tellen structurele overuren en toeslagen mee bij vakantieloon?

20-03-2023

Een werknemer heeft jaarlijks recht op minimaal viermaal zijn wekelijkse arbeidsduur aan wettelijke vakantiedagen, met behoud van loon. Een werkgever moet bij het 'vakantieloon', onder voorwaarden, ook rekening houden met overuren en toeslagen. Dit oordeelde het Gerechtshof Den Haag.
Arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers.
Lars Pijlman

Lars Pijlman

Assistent-accountant

Nmbrs

Nmbrs

Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.