4 april 2022

Op deze manier voorkom je belastingrente 

Wist je dat als jij een bv hebt, dat je belastingrente kan voorkomen door op tijd aangifte vennootschapsbelasting (Vpb) over het jaar 2021 te doen óf door alvast een voorlopige aanslag Vpb te vragen. Hoe zit dat?

Wanneer betaal je belastingrente voor de Vpb?

Je betaalt 8% belastingrente als de fiscus je een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. Je betaalt rente over het bedrag dat je aan belasting moet betalen. Je betaalt echter geen belastingrente als je vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte doet en de fiscus de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd overneemt.

Voorlopige aanslag

Daarnaast betaal je ook geen belastingrente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag aanvraagt en men deze voorlopige aanslag oplegt zoals je hebt  gevraagd.

Let op!

De belastingrente voor de Vpb bedroeg vanwege de coronacrisis tijdelijk slechts 0,01%. Sinds 1 januari 2022 bedraagt de rente weer 8%.

Belastingrente voorkomen

Je kunt dus belastingrente voorkomen door vóór 1 juni een correcte aangifte Vpb in te vullen waar de fiscus niet vanaf hoeft te wijken. Lukt dit niet, vraag dan vóór 1 mei een voorlopige aanslag aan als je die nog niet heeft gehad. Heb je die wel gehad, pas deze dan aan als het bedrag te hoog of te laag is vastgesteld. Ook zo voorkom je 8% belastingrente.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Belastingvrij schenken 2022
Ben jij van plan om een schenking te doen? Bijvoorbeeld aan je kinderen, kleinkinderen of iemand anders? Ook dit jaar kun je weer schenken en daarbij gebruikmaken van de jaarlijkse vrijstellingen. Hierbij geldt in een aantal gevallen een lagere vrijstelling dan vorig jaar. Vanwege corona waren sommige vrijstellingen toen tijdelijk verhoogd.
Lees verder
arrow right
Zakendoen met jouw eigen bv 2024
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) ben je in de unieke positie om transacties aan te gaan met je eigen bv. Het is echter cruciaal dat alle partijen zakelijk handelen en dat afspraken nauwkeurig worden gedocumenteerd. Door de regels te volgen, kan men voordelig zakendoen met de eigen bv, zoals bijvoorbeeld door het afsluiten van een lening of het beschikbaar stellen van een bedrijfspand.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
HR-detachering
Voor een kleine(re) onderneming geeft een eigen HRM-adviseur op de loonlijst hoge overheadkosten en als grote(re) ondernemer is het vaak lastig om een goede en ervaren HRM-adviseur aan te trekken en te behouden. Maar wij hebben goed nieuws! Detachering van onze ervaren HRM-adviseurs. Ons talent bij jou in huis.
Lees verder
arrow right
Aandelenbelasting in familiebedrijven: vermogensaanwasbelasting
Aandelen in familiebedrijven zullen binnenkort ook onderhevig zijn aan de vermogensaanwasbelasting. Voorheen was het voorstel om ze te belasten met de vermogenswinstbelasting. Er bestaat echter aanzienlijke twijfel over de haalbaarheid van het toekomstige box 3-stelsel, mogelijk zelfs in 2027.
Lees verder
arrow right