4 april 2022

Op deze manier voorkom je belastingrente 

Wist je dat als jij een bv hebt, dat je belastingrente kan voorkomen door op tijd aangifte vennootschapsbelasting (Vpb) over het jaar 2021 te doen óf door alvast een voorlopige aanslag Vpb te vragen. Hoe zit dat?

Wanneer betaal je belastingrente voor de Vpb?

Je betaalt 8% belastingrente als de fiscus je een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. Je betaalt rente over het bedrag dat je aan belasting moet betalen. Je betaalt echter geen belastingrente als je vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte doet en de fiscus de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd overneemt.

Voorlopige aanslag

Daarnaast betaal je ook geen belastingrente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag aanvraagt en men deze voorlopige aanslag oplegt zoals je hebt  gevraagd.

Let op!

De belastingrente voor de Vpb bedroeg vanwege de coronacrisis tijdelijk slechts 0,01%. Sinds 1 januari 2022 bedraagt de rente weer 8%.

Belastingrente voorkomen

Je kunt dus belastingrente voorkomen door vóór 1 juni een correcte aangifte Vpb in te vullen waar de fiscus niet vanaf hoeft te wijken. Lukt dit niet, vraag dan vóór 1 mei een voorlopige aanslag aan als je die nog niet heeft gehad. Heb je die wel gehad, pas deze dan aan als het bedrag te hoog of te laag is vastgesteld. Ook zo voorkom je 8% belastingrente.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Belastingvrij schenken 2022
Ben jij van plan om een schenking te doen? Bijvoorbeeld aan je kinderen, kleinkinderen of iemand anders? Ook dit jaar kun je weer schenken en daarbij gebruikmaken van de jaarlijkse vrijstellingen. Hierbij geldt in een aantal gevallen een lagere vrijstelling dan vorig jaar. Vanwege corona waren sommige vrijstellingen toen tijdelijk verhoogd.
Lees verder
arrow right
Verplichte digitale aangifte dividendbelasting vanaf 1 juli 2024
Vanaf 1 juli 2024 moeten bedrijven de aangifte en opgave dividendbelasting verplicht digitaal indienen. Dividenduitkeringen tot en met 2023 konden nog op papier worden ingediend, maar vanaf 1 juli 2024 is dit niet meer mogelijk voor uitkeringen vanaf 2024.
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right
Rapportageverplichting voor mobiliteit van werknemers per 1 juli
Werkgevers met 100 of meer werknemers zijn vanaf 1 juli van dit jaar verplicht gegevens over de mobiliteit van hun werknemers te registreren en hierover in 2025 te rapporteren. Deze verplichting geldt voor zakelijke reizen en woon-werkverkeer.
Lees verder
arrow right
Verschillende BTW-tarieven voor sauna- en wellnessdiensten
Veel sauna’s bieden niet alleen de mogelijkheid om een saunabad te nemen, maar ook andere diensten zoals hammam- en rassoulrituelen. Voor sauna’s geldt een btw-tarief van 9%, maar dit tarief is niet van toepassing op de genoemde hammam- en rassoulrituelen. Deze zijn belast tegen het reguliere tarief van 21%, volgens het gerechtshof in Amsterdam.
Lees verder
arrow right