Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

7 maart 2022

Invloed private lease op hypotheek

Heb je een auto via private lease aangeschaft? Dan heeft dit invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen bij de aankoop van een woning. Dit telt namelijk mee als financiële verplichting. Vanaf april 2022 telt deze verplichting zwaarder mee, waardoor nog minder hypotheek verkregen kan worden.

Wijziging 2022: van 65% naar 100%

Het bedrag dat je via private lease kwijt bent, telt nu al voor 65% mee als financiële verplichting. Vanaf april 2022 gaat het bedrag echter voor de volle 100% meetellen.

Normen Nibud

De banken gaan uit van de normen die het Nibud hanteert voor het berekenen van de maximale hypotheek. Volgens die normen is slechts een deel van het inkomen te besteden aan een hypotheek.

Grote verschillen

Wie een auto zelf leaset kan daardoor veel minder hypotheek krijgen dan degene die dezelfde auto koopt van zijn spaargeld. Bij een kleine auto gaat het al snel om een verschil in het te lenen bedrag van zo’n € 80.000, bij een grotere auto kan het verschil oplopen tot zo’n € 140.000.

Niet alleen auto’s

Private lease komt tegenwoordig steeds vaker voor. Ook bij de aanschaf van een cv-ketel of mobiele telefoon is deze optie vaak aanwezig. Consumenten vergeten echter dat dit ook ten koste gaat van het bedrag dat voor de aanschaf van een eigen woning kan worden geleend. Afkopen van de leaseovereenkomst is in theorie weliswaar een optie, maar in de praktijk vaak erg duur.

Heb je vragen over private lease? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Visionplanner

Visionplanner

Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Accountant RA

Accountant RA

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • RA opleiding
iMUIS by King

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Relatiebeheerder

Relatiebeheerder

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy