23 maart 2023

Kabinet schrapt strafkorting op AOW 

Het kabinet wil de korting op de AOW schrappen. Mensen die te weinig AOW-premie hebben betaald, krijgen daar niet meer een lagere uitkering voor terug. Deze korting bedraagt 2% per jaar en kan zelfs tot gevolg hebben dat meer op de AOW gekort wordt dan er aan premie verschuldigd was.

Let op!

Het (mogelijk) schrappen van de korting doet niets af aan de betalingsverplichting van de premie.

Kleine groep

De korting betreft slechts een kleine groep van zo’n 15.000 AOW’ers. Vaak is er sprake of sprake geweest van gezondheidsproblemen, financiële problemen, huisvestingsproblemen of relatieproblemen.

Korting door verblijf in buitenland?

Momenteel wordt voor ieder jaar dat iemand niet in Nederland woont of werkt en daardoor niet verzekerd is in Nederland, eveneens een korting van 2% per jaar toegepast. Deze korting blijft wel van kracht.

Geen terugwerkende kracht

De korting wordt vanaf de datum van inwerkingtreding van de wet voor iedereen geschrapt, dus ook voor bestaande gevallen. Er wordt echter geen terugwerkende kracht verleend over al toegepaste kortingen. Die worden dus niet alsnog uitbetaald.

Let op!

Dit voorstel moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Lonenspecial 2023: varia loon- en premieheffing
Het basistarief in de inkomstenbelasting is in 2023 gedaald naar 36,93% (37,07% in 2022). Dit tarief geldt voor het inkomen tot € 73.031. Zowel werkenden als mensen met een uitkering hebben hier voordeel van.
Lees verder
arrow right
Gerechtshof beperkt forse stijging ozb-tarieven in Vlaardingen
In bepaalde gemeentes zijn de ozb-tarieven aanzienlijk gestegen. Het gerechtshof in Den Haag heeft echter geoordeeld dat een verdubbeling van het tarief niet acceptabel is. In een zaak tegen de gemeente Vlaardingen tikt het Hof hen stevig op de vingers en beperkt de verhoging tot 3%.
Lees verder
arrow right
Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right