11 september 2024

KOR wordt flexibeler in 2025 met EU-KOR

Vanaf 1 januari 2025 zal de kleineondernemersregeling (KOR) voor de btw veranderen. Ondernemers zullen de KOR flexibeler kunnen toepassen, en er wordt een Europese KOR ingevoerd.

KOR

De KOR geldt voor kleine ondernemers met een omzet tot maximaal € 20.000 per jaar die belast is met Nederlandse btw. Als je deelneemt aan de KOR, hoef je aan jouw afnemers geen btw in rekening te brengen. Je kunt echter de door jou betaalde btw ook niet aftrekken. De KOR is dan ook niet in alle situaties voordelig.

KOR flexibeler: eis 3 jaar verdwijnt

De KOR wordt per 1 januari 2025 flexibeler. Neem je deel aan de KOR, dan moet je deze verplicht drie jaar toepassen. Deze eis verdwijnt per 1 januari 2025. Ondernemers kunnen zich vanaf die datum op ieder moment afmelden, ook als je al deelneemt. Je hoeft de KOR dus niet meer verplicht minstens drie jaar toe te passen.

Ook hoef je vanaf die datum niet meer drie jaar te wachten als je zich opnieuw voor de KOR wilt aanmelden; deze eis geldt nu nog wel. Vanaf 1 januari 2025 is deze wachttijd beperkt tot de rest van het jaar waarin je zich heeft afgemeld en het erop volgende jaar.

Een andere wijziging is dat buitenlandse ondernemers met een vaste inrichting in Nederland de KOR niet meer kunnen toepassen.

Tip!

Aan- en afmelden voor de KOR kan vanaf 1 oktober 2024 via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Europese KOR

Vanaf 1 januari 2025 is het ook mogelijk de KOR aan te vragen voor EU-landen waarmee je zakendoet. Je bepaalt zelf voor welke EU-landen je de KOR aanvraagt. Je hoeft daar dan ook geen btw-aangiftes te doen. Wel moet je ieder kwartaal de Nederlandse Belastingdienst een overzicht (opgaaf) verstrekken van de omzet die je in het voorgaande kwartaal in de EU heeft behaald.

Eisen EU-KOR

Wil je als Nederlandse onderneming gebruikmaken van de EU-KOR, dan is vereist dat jouw hoofdvestiging in Nederland ligt. De totale jaaromzet mag maximaal € 100.000 bedragen, opgeteld voor alle EU-landen, inclusief Nederland.
Ook geldt voor de deelnemers de nationale omzetgrens van het EU-land waar ze de vrijstelling willen toepassen. Dit kan variëren per EU-land. In Nederland bedraagt deze dus € 20.000.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Vakantiewoning en fiscus 2024
Als je in Nederland een vakantiewoning op het oog hebt, krijg je te maken met fiscale regels rondom de aankoop en het gebruik ervan. Hierbij kun je denken aan de inkomstenbelasting, waaronder de box 3-heffing, de onroerendezaakbelasting en mogelijk ook de overdrachtsbelasting, omzetbelasting en forensenbelasting. Houd er rekening mee dat vooral de heffing in box 3 over je vermogen, waaronder een vakantiewoning, de komende jaren zal veranderen. Of dit positief of negatief voor je uitpakt, hangt af van de omstandigheden en is deels nog onbekend.
Lees verder
arrow right
Belangrijk bij laatste btw-aangifte 2023
Ga je de laatste btw-aangifte van 2023 indienen? Dit kan tot uiterlijk 31 januari 2024. Let op dat je niet jaarlijkse terugkerende mogelijke afdrachten en correcties vergeet.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2024: Tarieven loonbelasting, premies en heffingskortingen
In deze update van de lonenspecial 2024 gaan we in op de wijzigingen in de tarieven van de loonbelasting. Het tarief van de eerste tariefschijf wordt iets verhoogd, van 36,93% naar 36,97%. Om de koopkracht te stimuleren en de inkomens te sturen, zijn ook de heffingskortingen aangepast. Deze komen in dit artikel aan bod. Als laatste gaan we in op de gedifferentieerde Awf-premie en het premiepercentage van de WGA, Ziektewet en de Zorgverzekeringswet (Zvw).
Lees verder
arrow right