15 december 2020

Hoeveel liquide middelen heb jij in kas? 

Ben jij een IB-ondernemer? Dan is het van belang om aan het einde van het jaar stil te staan bij de hoeveelheid liquide middelen, ook wel cash, je nog in kas hebt. Dit in verband met de te betalen belasting in box 3. Als je liquide middelen overbrengt naar privé is de peildatum 1 januari namelijk bepalend voor de te betalen belasting in box 3.

Bedrijfsvermogen

Liquide middelen die je in jouw bedrijf onderbrengt en aanmerkt worden als ‘bedrijfsvermogen’, tellen niet mee in box 3. Het rendement dat je met dit vermogen maakt, valt in de winst en is dus belast in box 1.

Hoeveel rendement?

Het antwoord op de vraag wat voordelig is, hangt af van het rendement dat je op het vermogen maakt. Zet je het op een spaarrekening, dan is het rendement vrijwel nihil en kun je dit vermogen het beste in jouw bedrijf laten. Bij een hoog rendement kan het voordeliger zijn de liquide middelen naar privé over te brengen. Hier is het belast in box 3 en is de te betalen belasting afhankelijk van de omvang van het vermogen.

Geen vrije keuze

Je bent verplicht liquide middelen naar privé over te brengen als ze in jouw bedrijf ‘duurzaam overtollig’ zijn. Er is wel een marge, want hoeveel vermogen je in jouw bedrijf kunt laten, hangt af van de omstandigheden. Daarbij is bijvoorbeeld van belang hoeveel reserves wenselijk zijn met het oog op toekomstige investeringen, ondernemingsrisico’s en jouw persoonlijke omstandigheden.

Sancties tegen boxhoppen

Je kunt jouw vermogen ook niet kortstondig onderbrengen in het bedrijf en daarna weer in privé. Vermogen dat vóór 1 januari vanuit privé naar het bedrijf wordt overgebracht én dat niet langer dan zes aaneengesloten maanden binnen deze box wordt gebruikt, rekent de fiscus namelijk toe aan beide boxen. Andersom, vanuit jouw bedrijf naar privé en terug, geldt overigens hetzelfde.

Tip!

Voor vermogen dat langer dan drie maanden, maar minder dan zes maanden van box is verwisseld, heb je nog wel de mogelijkheid deze sanctie te voorkomen door zakelijke motieven te bewijzen.

Heb jij vragen over de hoeveelheid liquiditeiten in jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Bianca de Kooker-Gleijsteen

Bianca de Kooker-Gleijsteen

Vennoot en adviseur estate planning

Relatiebeheerder
Meedenken met de klant, ondersteuning bieden met tussentijdse financiële inzichten en relevante managementinformatie. Dat zijn enkele verantwoordelijkheden die jij draagt. Uiteraard samen met het team!
Lees verder
arrow right
Elly Schurer- de Vries

Elly Schurer- de Vries

Subsidies

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Medewerker verzuim & inkomensverzekeringen binnendienst
Wij als Omnyacc staan klaar om jou te verwelkomen in ons groeiende werkgeversloket. Hier draait het niet alleen om het aanbieden van diensten, maar ook om het leveren van kwaliteit aan onze klanten. Als medewerker verzuim & inkomensverzekeringen binnendienst ben jij degene die je collega's en klanten ondersteunt en verbindt. Wij geven alle ruimte om te groeien. Ga jij graag deze uitdaging aan? Solliciteer en zet de eerste stap richting een carrière bij Omnyacc!
Lees verder
arrow right
Intern relatiebeheerder pensioen en inkomen
Bij Omnyacc is elke dag een nieuwe kans om onze klanten te ondersteunen bij hun pensioen- en inkomensvragen en wensen. Als intern relatiebeheerder pensioen en inkomen maak jij het verschil. Het is niet alleen belangrijk maar zelfs essentieel dat wij onze klanten bijstaan in het plannen van hun pensioen en het beschermen van hun inkomens. Jij bent de expert die ze door deze materie kan leiden en helpt weloverwogen beslissingen te nemen.
Lees verder
arrow right