15 december 2020

Hoeveel liquide middelen heb jij in kas? 

Ben jij een IB-ondernemer? Dan is het van belang om aan het einde van het jaar stil te staan bij de hoeveelheid liquide middelen, ook wel cash, je nog in kas hebt. Dit in verband met de te betalen belasting in box 3. Als je liquide middelen overbrengt naar privé is de peildatum 1 januari namelijk bepalend voor de te betalen belasting in box 3.

Bedrijfsvermogen

Liquide middelen die je in jouw bedrijf onderbrengt en aanmerkt worden als ‘bedrijfsvermogen’, tellen niet mee in box 3. Het rendement dat je met dit vermogen maakt, valt in de winst en is dus belast in box 1.

Hoeveel rendement?

Het antwoord op de vraag wat voordelig is, hangt af van het rendement dat je op het vermogen maakt. Zet je het op een spaarrekening, dan is het rendement vrijwel nihil en kun je dit vermogen het beste in jouw bedrijf laten. Bij een hoog rendement kan het voordeliger zijn de liquide middelen naar privé over te brengen. Hier is het belast in box 3 en is de te betalen belasting afhankelijk van de omvang van het vermogen.

Geen vrije keuze

Je bent verplicht liquide middelen naar privé over te brengen als ze in jouw bedrijf ‘duurzaam overtollig’ zijn. Er is wel een marge, want hoeveel vermogen je in jouw bedrijf kunt laten, hangt af van de omstandigheden. Daarbij is bijvoorbeeld van belang hoeveel reserves wenselijk zijn met het oog op toekomstige investeringen, ondernemingsrisico’s en jouw persoonlijke omstandigheden.

Sancties tegen boxhoppen

Je kunt jouw vermogen ook niet kortstondig onderbrengen in het bedrijf en daarna weer in privé. Vermogen dat vóór 1 januari vanuit privé naar het bedrijf wordt overgebracht én dat niet langer dan zes aaneengesloten maanden binnen deze box wordt gebruikt, rekent de fiscus namelijk toe aan beide boxen. Andersom, vanuit jouw bedrijf naar privé en terug, geldt overigens hetzelfde.

Tip!

Voor vermogen dat langer dan drie maanden, maar minder dan zes maanden van box is verwisseld, heb je nog wel de mogelijkheid deze sanctie te voorkomen door zakelijke motieven te bewijzen.

Heb jij vragen over de hoeveelheid liquiditeiten in jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Bijeenkomst Schijnzelfstandigheid Schagen
Op vrijdagmiddag 29 november 2024 verzorgt Omnyacc Schagen in samenwerking met Klaver & Janssen Advocaten een bijeenkomst over schijnzelfstandigheid. Tijdens deze bijeenkomst vertellen we over arbeidsrechtelijke posities, (verkapte) dienstverbanden, VBAR, handhaving door de Belastingdienst per 2025 en eventuele te nemen acties. Ons doel is méér duidelijkheid te scheppen over dit onderwerp en eventuele onrust zo veel mogelijk weg te nemen. Kom jij ook? Meld je dan direct aan.
Lees verder
arrow right
Rapportages en dashboarding
Financiële rapportages geven inzicht in jouw financiële situatie en vormen de basis voor strategische beslissingen.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Voorkom belastingrente Vpb 2024 met tijdige aangifte
Vanaf 1 juli 2025 berekent de Belastingdienst 9% belastingrente over de (voorlopige) aanslag Vpb 2024. Dit kun je voorkomen door vóór 1 juni 2025 een correcte aangifte in te dienen of een correcte voorlopige aanslag aan te vragen vóór 1 mei 2025.
Lees verder
arrow right