16 november 2020

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) gaat omlaag

De personeelssubsidie LIV wordt verlaagd van € 0,51 naar € 0,49 per verloond uur. Dit gaat in per 2021. Daarnaast gaat het huidige maximumbedrag van € 1000 per jaar naar € 960. Dit staat in de Derde nota van wijziging op de Verzamelwet SZW 2021 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Daling zet door

Met ingang van 2020 werd het LIV al van maximaal € 2000 verlaagd naar maximaal € 1000. Ook werd het jeugd-LIV verlaagd. Het jeugd-LIV gaat met ingang van 2024 zelfs helemaal verdwijnen.

De daling zet de komende jaren door. Het budget van het LIV wordt per 2022 met € 14,3 miljoen per jaar verlaagd. Maar omdat de uitbetaling van het LIV altijd één jaar later plaatsvindt, gaat het tarief van het LIV met ingang van 2021 dus al omlaag. De maatregelen worden genomen om de kosten te dekken van een minder snelle stijging van de AOW-leeftijd. Voor het verdwijnen van het jeugd-LIV zal naar oplossingen worden gezocht. Daarover is minister Koolmees met werkgevers in gesprek.

Voorwaarden voor het LIV

Het LIV is net als het jeugd-LIV en de loonkostenvoordelen (LKV) een tegemoetkoming die jij als werkgever kunt ontvangen per verloond uur. De werknemer moet dan voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • de werknemer heeft in het kalenderjaar minimaal 1.248 verloonde uren (geldt niet voor jeugd-LIV)
  • het gemiddelde uurloon per kalenderjaar van de werknemer is gebaseerd op minimaal 100% en maximaal 125% van het wettelijk minimumloon bij een werkweek van 40 uur
  • de werknemer heeft de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt, én
  • de werknemer is verzekerd voor één of meerdere werknemersverzekeringen.

Geen actie nodig voor aanvragen LIV

Voor het aanvragen van het LIV hoef je geen actie te ondernemen. Het UWV beoordeelt aan de hand van de loonaangiften of je aan de voorwaarden voldoet. Vervolgens stuurt het UWV de informatie naar de Belastingdienst. Deze neemt de uiteindelijke beslissing. Je krijgt vóór 15 maart een voorlopige berekening en je kunt tot en met 1 mei correcties over het voorgaande jaar sturen. De definitieve berekening van het LIV ontvang je altijd vóór 1 augustus.

Lees meer over LIV in 2022.

Stage in de controlepraktijk (vanaf september 2024)
Wij zijn opzoek naar een enthousiaste en leergierige student die met zijn of haar (afstudeer)onderzoek onze controlepraktijk komt versterken. Een unieke kans, want jouw onderzoek is niet alleen van belang voor jouw studie, maar ook voor ons! Het is namelijk de bedoeling dat jouw onderzoeksresultaten toegevoegde waarde leveren en (wellicht door jezelf) worden geïmplementeerd binnen onze organisatie. 
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Theo Plaatsman

Theo Plaatsman

Zelfstandig assistent-accountant

Ontwikkelingen rondom box 3-heffing
Heb je box 3-vermogen opgenomen in je aangifte inkomstenbelasting voor de jaren tot en met 2023? De verwachting is dat de Hoge Raad in augustus/september een uitspraak zal doen over box 3. Ter voorbereiding op deze uitspraken ontwikkelt de Belastingdienst alvast een digitaal formulier genaamd 'opgaaf werkelijk rendement'.
Lees verder
arrow right
Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right