Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

30 april 2020

Mag je de temperatuur opnemen van jouw werknemers?

Mag je in het kader van de coronacrisis de temperatuur van jouw werknemers opnemen? Het is begrijpelijk dat je als werkgever de kans op besmetting zo klein mogelijk wilt maken en wilt voldoen aan de richtlijnen van het RIVM.

Niet toegestaan

Alhoewel een dergelijke actie begrijpelijk is en zeker als het met een oorthermometer of een thermische camera gebeurt - weinig belastend voor de medewerker -, is dit niet toegestaan. Er worden namelijk medische gegevens van werknemers verwerkt en dit is zonder wettelijke juridische grondslag niet toegestaan.

AVG

Dit is in strijd met de privacywetgeving, zoals verankerd in de Algemene Verordening Persoonsgegevens. De grondslag kan niet gevonden worden in verkregen toestemming van de werknemer. De werknemer verkeert namelijk ten opzichte van de werkgever in een afhankelijkheidsrelatie. Dit kan betekenen dat hij zich onder druk gezet kan voelen of voelt om toch zijn toestemming te verlenen. De toestemming is dan niet in vrijheid verkregen.

Bedrijfsarts

Mocht je als werkgever om wat voor reden dan ook twijfels hebben over de gezondheid van jouw werknemers, dan kan je hen doorsturen naar de bedrijfsarts. Alleen een (bedrijfs)arts mag werknemers controleren. De arts deelt de uitslag vervolgens alleen met de werknemer. De werknemer op zijn beurt hoeft niet aan jou als werkgever te vertellen dat hij of zij corona heeft.

GGD

Vermoedt de arts dat de werknemer het coronavirus weleens onder de leden zou kunnen hebben? Dan neemt de arts met spoed contact op met de regionale GGD. De GGD kan dan in overleg met jou maatregelen treffen voor op de werkvloer.

Naar huis sturen

Je mag een werknemer die verkoudheids- of griepverschijnselen heeft, wel - onder de bijzondere omstandigheden van de coronacrisis - naar huis sturen.

Melden

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de handhavingsinstantie van de privacywetgeving, raadt werknemers aan om dergelijke zaken te melden bij de ondernemingsraad en bij de functionaris voor de gegevensbescherming. Stopt het temperaturen niet, dan kan de AP handhavend optreden en de verwerking stilleggen.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door jou worden gelezen.

Na mijn bedrijf

Je hebt je bedrijf overgedragen naar de volgende generatie. Wij zorgen ervoor dat je volop kunt genieten en ontspannen tijdens je pensioen. 

Conny de Haan-Vink

Assistent-accountant

Overdragen

Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.

Rentevergoeding bij te veel betaalde belasting

10-07-2020

Volgens bepaalde richtlijnen krijg je rente vergoed als je te veel belasting hebt betaald. Het maakt geen verschil of dit je eigen fout is geweest.