30 januari 2023

Milieu- en energielijst 2023

De nieuwe milieulijst en de nieuwe energielijst voor 2023 is gepubliceerd door de RVO. Investeer je in een nieuw bedrijfsmiddel die op de lijst voorkomt? Dan kom je aanmerking voor de milieu- of energie-investeringsaftrek.

Milieulijst

De milieulijst bestaat uit milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen waarvan de overheid de aanschaf wil stimuleren. Omdat deze bedrijfsmiddelen in de regel duurder zijn dan minder milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, kunnen ondernemers hierop via de milieu-investeringsaftrek (MIA) extra afschrijven. Voor sommige bedrijfsmiddelen kan willekeurig worden afgeschreven via de Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

Energielijst

De energielijst bevat energievriendelijke bedrijfsmiddelen. Ook deze zijn in de regel duurder dan minder energievriendelijke bedrijfsmiddelen. Daarom kan ook op deze bedrijfsmiddelen extra worden afgeschreven, in dit geval via de energie-investeringsaftrek (EIA).

Wijzigingen

Zowel de milieulijst als de energielijst bevatten een opsomming van nieuwe productiemiddelen die op de lijst staan, als van vervallen productiemiddelen die dit jaar niet meer op lijsten voorkomen. Een voorbeeld van een nieuw productiemiddel op de milieulijst zijn distributiekabels met mantels van gerecycled materiaal. Nieuw op de energielijst is bijvoorbeeld de elektrische koeling op koel/vries-wegtransport.

Hoeveel?

Voor productiemiddelen op de milieulijst kan een ondernemer 27%, 36% of 45% MIA krijgen, afhankelijk van het bedrijfsmiddel. Dit betekent dat de ondernemer dit percentage van de investering extra ten laste van de winst kan brengen. Voor productiemiddelen die op de energielijst staan, is dit in alle gevallen 45,5%. Daarnaast is voor bepaalde bedrijfsmiddelen op de milieulijst de Vamil van toepassing. Dit betekent dat op deze bedrijfsmiddelen tot 75% willekeurig, meestal sneller, kan worden afgeschreven. Dit kan een rente-, liquiditeits- en/of tariefvoordeel opleveren.

Tot slot

heb je vragen over de milieu- en energielijst 2023? Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: GLMC 8 NPA: opgave en versoepeling
De invulling van GLMC 8 'Niet productief areaal' is recentelijk versoepeld. In 2024 mag je nu 4% van je bouwland invullen met een combinatie.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Accountant Hoorn
Ben jij op zoek naar een accountant of adviseur die je kan helpen in elke fase van het ondernemerschap? Dan ben je bij Omnyacc Hoorn aan het juiste adres. Onze accountants kunnen je helpen bij het starten van je onderneming, in de groeifase bij het aantrekken van personeel, arbodienstverlening en verzuim, bij de administratie of fiscale zaken, maar ook bij het overdragen van je bedrijf en je pensioen. Wij doen alles om jou als ondernemer zo goed mogelijk bij te staan. Wil je meer weten over Omnyacc Hoorn? Lees dan snel verder.
Lees verder
arrow right
Richard Zaagemans

Richard Zaagemans

Pensioen- en Inkomensadviseur

Belastingdienst versoepelt houding bij saneringsakkoorden tot 1 april
Door de coronacrisis hebben veel ondernemers nog steeds financiële problemen. Een saneringsakkoord met schuldeisers kan helpen. De Belastingdienst zal tot 1 april van dit jaar meer flexibiliteit tonen als schuldeiser.
Lees verder
arrow right
Britt Schraag

Britt Schraag

Assistent-accountant