Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

7 september 2022

Naheffing parkeerbelasting mag niet tegen volledig dagtarief

Als jij jouw auto parkeert en geen of te weinig parkeergeld heeft betaald, mag een gemeente jou een naheffing parkeerbelasting opleggen. Let op: de hoogte van die naheffing mag echter niet gebaseerd zijn op het dagtarief dat geldt voor de betreffende parkeerlocatie, als je maximaal een uur hebt geparkeerd.

Naheffing parkeerbelasting

Als je fout parkeert, dus ergens waar dit niet mag, riskeer je een strafrechtelijke sanctie. Betaal je te weinig parkeergeld, dan riskeer je een naheffing parkeerbelasting. Deze sanctie ontvang je van de gemeente.

Naheffing plus kosten

De naheffing bestaat uit de verschuldigde parkeerbelasting plus een bedrag aan kosten. Wettelijk is bepaald dat de naheffingsaanslag wordt berekend over een parkeerduur van één uur, tenzij aannemelijk is dat het voertuig langer dan een uur zonder betaling geparkeerd heeft gestaan.

Let op!

Daarnaast mag in 2022 maximaal € 66,50 aan kosten berekend worden.

Naheffen op basis dagtarief

In een rechtszaak die speelde bij de rechtbank Amsterdam betrof het een automobilist die had geparkeerd op een plaats waar dit alleen was toegestaan met gebruik van een dagkaart van € 25. De automobilist had echter geen parkeergeld betaald, wat hem op een naheffing parkeerbelasting kwam te staan. Deze was gebaseerd op het tarief van € 25 van een dagkaart.

Rechter niet akkoord

Volgens de rechter is dit niet toegestaan. De naheffing moet volgens de wet namelijk gebaseerd zijn op de kosten van één uur parkeren, aangezien duidelijk was dat er niet langer dan één uur geparkeerd was. De naheffing kwam dan ook te vervallen. Ook moest de gemeente een proceskostenvergoeding van € 648,50 betalen aan de automobilist.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Uitspraak leidt tot verlaging parkeerboete

Uitspraak leidt tot verlaging parkeerboete

20-04-2022

Parkeer je jouw auto zonder parkeerbelasting te betalen? Dan riskeer je een boete. De rechtbank Overijssel heeft een boete vernietigt die in geen verhouding stond tot het parkeertarief.
Welk btw-tarief op parkeerdiensten?

Welk btw-tarief op parkeerdiensten?

19-07-2021

Ben je eigenaar van een attractiepark, museum of festival? En bied je hiernaast ook parkeerdiensten aan? Dan moet je hierover btw rekenen. Hoeveel? Over het algemeen is dat het hoge tarief maar onder omstandigheden kan wellicht het lage tarief van toepassing zijn. Wat precies die omstandigheden zijn wordt langzaamaan duidelijker in de jurisprudentie.
Ondernemingsrecht

Ondernemingsrecht

Een contract of een overeenkomst opstellen? Onze juristen ondersteunen je graag.
Subsidiecontrole

Subsidiecontrole

Het doel van een subsidiecontrole is aantonen dat het subsidiebedrag rechtmatig wordt besteed. Wij kunnen de subsidiecontrole voor je uitvoeren tegen een transparant tarief.
Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.