7 september 2022

Naheffing parkeerbelasting mag niet tegen volledig dagtarief

Als jij jouw auto parkeert en geen of te weinig parkeergeld heeft betaald, mag een gemeente jou een naheffing parkeerbelasting opleggen. Let op: de hoogte van die naheffing mag echter niet gebaseerd zijn op het dagtarief dat geldt voor de betreffende parkeerlocatie, als je maximaal een uur hebt geparkeerd.

Naheffing parkeerbelasting

Als je fout parkeert, dus ergens waar dit niet mag, riskeer je een strafrechtelijke sanctie. Betaal je te weinig parkeergeld, dan riskeer je een naheffing parkeerbelasting. Deze sanctie ontvang je van de gemeente.

Naheffing plus kosten

De naheffing bestaat uit de verschuldigde parkeerbelasting plus een bedrag aan kosten. Wettelijk is bepaald dat de naheffingsaanslag wordt berekend over een parkeerduur van één uur, tenzij aannemelijk is dat het voertuig langer dan een uur zonder betaling geparkeerd heeft gestaan.

Let op!

Daarnaast mag in 2022 maximaal € 66,50 aan kosten berekend worden.

Naheffen op basis dagtarief

In een rechtszaak die speelde bij de rechtbank Amsterdam betrof het een automobilist die had geparkeerd op een plaats waar dit alleen was toegestaan met gebruik van een dagkaart van € 25. De automobilist had echter geen parkeergeld betaald, wat hem op een naheffing parkeerbelasting kwam te staan. Deze was gebaseerd op het tarief van € 25 van een dagkaart.

Rechter niet akkoord

Volgens de rechter is dit niet toegestaan. De naheffing moet volgens de wet namelijk gebaseerd zijn op de kosten van één uur parkeren, aangezien duidelijk was dat er niet langer dan één uur geparkeerd was. De naheffing kwam dan ook te vervallen. Ook moest de gemeente een proceskostenvergoeding van € 648,50 betalen aan de automobilist.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Uitspraak leidt tot verlaging parkeerboete
Parkeer je jouw auto zonder parkeerbelasting te betalen? Dan riskeer je een boete. De rechtbank Overijssel heeft een boete vernietigt die in geen verhouding stond tot het parkeertarief.
Lees verder
arrow right
Welk btw-tarief op parkeerdiensten?
Ben je eigenaar van een attractiepark, museum of festival? En bied je hiernaast ook parkeerdiensten aan? Dan moet je hierover btw rekenen. Hoeveel? Over het algemeen is dat het hoge tarief maar onder omstandigheden kan wellicht het lage tarief van toepassing zijn. Wat precies die omstandigheden zijn wordt langzaamaan duidelijker in de jurisprudentie.
Lees verder
arrow right
Huurtoeslag: Extra reparatie koopkracht
Dit jaar wordt de eigen bijdrage voor huurtoeslag opnieuw verlaagd, ditmaal met meer dan € 36 per jaar. Sinds 1 januari 2024 was de eigen bijdrage al met meer dan € 30 verlaagd.
Lees verder
arrow right
Mats Molenaar

Mats Molenaar

Assistent-accountant