Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

20 april 2022

Uitspraak leidt tot verlaging parkeerboete

Parkeer je jouw auto zonder parkeerbelasting te betalen? Dan riskeer je een boete. De rechtbank Overijssel heeft een boete vernietigt die in geen verhouding stond tot het parkeertarief.

Parkeertarief plus boete

Parkeer je jouw auto zonder voldoende parkeergeld te betalen, dan kan een naheffing parkeerbelasting worden opgelegd. Die naheffing bedraagt het tarief van één uur parkeren plus een bedrag aan kosten. Gemeentes gaan hierbij meestal uit van het wettelijk vastgestelde maximum, dat voor 2022 € 66,50 bedraagt.

Naheffing parkeerbelasting

In bovengenoemde rechtszaak had een automobilist zijn auto in Zwolle geparkeerd en pas na 14 minuten parkeerbelasting betaald door een zogenaamde bezoekersvergunning te activeren. Inmiddels was hem echter al een naheffing parkeerbelasting opgelegd van € 67,30. Hiervan had € 65,30 betrekking op in rekening gebrachte kosten.

Wanverhouding

De man bracht zijn parkeerbon met succes voor de rechter. De rechter rekende uit dat de opgelegde sanctie overeenkwam met maar liefst 224 maal de gederfde belasting. Hoewel de automobilist de bezoekersvergunning te laat had geactiveerd, was dit volgens de rechter geen excuus voor deze wanverhouding. Hij matigde daarop de naheffingsaanslag tot € 15.

Tarief kosten op de tocht?

Het is voor zover bekend voor het eerst dat een rechter de kosten van een naheffing parkeerbelasting matigt, omdat deze in een wanverhouding staan tot de gederfde opbrengst. Met deze uitspraak in de hand is het echter te verwachten dat automobilisten vaker bezwaar aan gaan tekenen. Vanwege het hoge bedrag aan kosten dat veel gemeentes in rekening brengen bij een naheffing parkeerbelasting is er namelijk al snel sprake van een wanverhouding tussen sanctie en gederfde belastingopbrengst.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Twinfield

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
De Hoornse wensboom

De Hoornse wensboom

In deze bijzondere tijd willen wij van Omnyacc in samenwerking met Voor een mooie stad de lach op het gezicht toveren bij zoveel mogelijk mensen! Dit willen wij doen door wensen in vervulling te laten gaan. Iedereen kan een wens achterlaten tot en met 31 december. In het nieuwe jaar gaan we zoveel mogelijk wensen uit laten komen. Andere ondernemers kunnen ook meedoen als wensvervuller. Doe jij ook mee?
Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Saldering en btw zonnepanelen

Saldering en btw zonnepanelen

01-06-2022

De salderingsregeling op zonnepanelen wordt op een later moment afgebouwd. Daarnaast gaat de btw op zonnepanelen bij woningen naar nul. Verder is meer zon op daken en andere objecten een van de speerpunten van het beleid van het kabinet. Dit is bekendgemaakt in de Voorjaarsnota.
Salarisadministratie

Salarisadministratie

Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Zelfstandig aangiftemedewerker

Zelfstandig aangiftemedewerker

  • Den Helder
  • 32-40 uur
  • studerend/afgerond HBO (Fiscaal) Recht