20 april 2022

Uitspraak leidt tot verlaging parkeerboete

Parkeer je jouw auto zonder parkeerbelasting te betalen? Dan riskeer je een boete. De rechtbank Overijssel heeft een boete vernietigt die in geen verhouding stond tot het parkeertarief.

Parkeertarief plus boete

Parkeer je jouw auto zonder voldoende parkeergeld te betalen, dan kan een naheffing parkeerbelasting worden opgelegd. Die naheffing bedraagt het tarief van één uur parkeren plus een bedrag aan kosten. Gemeentes gaan hierbij meestal uit van het wettelijk vastgestelde maximum, dat voor 2022 € 66,50 bedraagt.

Naheffing parkeerbelasting

In bovengenoemde rechtszaak had een automobilist zijn auto in Zwolle geparkeerd en pas na 14 minuten parkeerbelasting betaald door een zogenaamde bezoekersvergunning te activeren. Inmiddels was hem echter al een naheffing parkeerbelasting opgelegd van € 67,30. Hiervan had € 65,30 betrekking op in rekening gebrachte kosten.

Wanverhouding

De man bracht zijn parkeerbon met succes voor de rechter. De rechter rekende uit dat de opgelegde sanctie overeenkwam met maar liefst 224 maal de gederfde belasting. Hoewel de automobilist de bezoekersvergunning te laat had geactiveerd, was dit volgens de rechter geen excuus voor deze wanverhouding. Hij matigde daarop de naheffingsaanslag tot € 15.

Tarief kosten op de tocht?

Het is voor zover bekend voor het eerst dat een rechter de kosten van een naheffing parkeerbelasting matigt, omdat deze in een wanverhouding staan tot de gederfde opbrengst. Met deze uitspraak in de hand is het echter te verwachten dat automobilisten vaker bezwaar aan gaan tekenen. Vanwege het hoge bedrag aan kosten dat veel gemeentes in rekening brengen bij een naheffing parkeerbelasting is er namelijk al snel sprake van een wanverhouding tussen sanctie en gederfde belastingopbrengst.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Echtscheiding
Onze juristen kunnen je begeleiden in het scheidingstraject en helpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Reorganisatie en ontslag
Onze HRM-specialisten en arbeidsrechtjuristen staan klaar om je van a tot z te begeleiden.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
HRM-workshops Schagen
Op donderdag 4 april en dinsdag 9 april verzorgen wij de HRM-workshops waarin we actuele ontwikkelingen en nuttige tips delen rondom het aannemen, stimuleren en behouden van werknemers.
Lees verder
arrow right
Johan Betsema

Johan Betsema

Belastingmedewerker