8 november 2021

Hoe zit het met neveninkomsten?

Uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag blijkt dat een als je verlies uit neveninkomsten hebt en de inspecteur deze accepteert, hij daar niet voor latere jaren aan gebonden is. 

Gratis bemiddeling

In de betreffende zaak dreef een belastingplichtige een organisatieadviesbureau dat was gericht op mediation in het kader van buurtbemiddeling. Uit deze neveninkomsten resulteerden sinds zeven jaren slechts verliezen. Dit was ook te verwachten, want de activiteiten werden verricht op vrijwillige basis.

Geen bron van inkomen

Er werd volgens de rechter dan ook geen voordeel met de activiteiten beoogd en een voordeel was ook niet te verwachten. Daardoor was er ook geen sprake van een bron van inkomen en dus was aftrek van het verlies niet aan de orde.

Verleden biedt geen garantie

Dat de inspecteur de verliezen uit de voorgaande zes jaren wel had geaccepteerd bood geen garantie voor de toekomst. Uit de stukken blijkt dat de inspecteur kennelijk niet eerder navraag naar de activiteiten had gedaan, zodat er ook geen sprake was van een bewuste standpuntbepaling. Dat is wel nodig om hier een beroep op te kunnen doen. De correctie bleef dan ook in stand.

Tip!

Wil je voor de toekomst duidelijkheid, verzoek de inspecteur dan om schriftelijk zijn standpunt kenbaar te maken als het om een fiscaal discussiepunt gaat. Dit kun je ook opnemen in de aangifte.

Heb je vragen over het bepalen van een standpunt door de fiscus? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Nog geen akkoord op regeling belastingheffing met Duitsland
Vanaf 1 juli 2023 zijn er al afspraken gemaakt met onder andere België en Duitsland met betrekking tot de sociale zekerheidspositie van grenswerkers die vanuit huis werken. Wat betreft belastingheffing zijn er sinds 8 december 2023 ook overeenkomsten met België van kracht. Echter, overeenkomsten met Duitsland op dit gebied lijken voorlopig nog niet te zijn bereikt.
Lees verder
arrow right
Accountant Texel
Ben je als ondernemer net gestart met je bedrijf, zit je middenin allerlei ondernemerskwesties of ga je binnenkort afstand doen van jouw onderneming? Dan is het raadzaam om advies te vragen aan een accountant. Omnyacc Texel ondersteunt en adviseert in alle fases van het ondernemerschap. Een accountantskantoor zijn we nog steeds, maar met een uitgebreid dienstenpakket. Denk aan fiscaal en juridisch advies, controle, financiële administratie of salarisadministratie. Ons team werkt nauw samen om jou en je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Loop ook eens bij ons binnen.
Lees verder
arrow right
Teamleider Accountancy Agrarische Sector
Het aantal agrarische klanten groeit en daarom zijn we op zoek naar jou: Teamleider Accountancy Agrarische Sector (40 uur) in Leeuwarden. Heb je passie voor de agrarische sector? En krijg je er energie van om samen met een team stappen te zetten, te helpen bij hun ontwikkeling en hen te inspireren en motiveren in hun werk? Kijk je standaard verder dan de dagelijkse gang van zaken door je bezig te houden met het verbeteren van de interne en externe processen? Mooi, dan pas jij perfect in het plaatje. Laten we samen verder bouwen aan de dienstverlening met als doel heel tevreden klanten!
Lees verder
arrow right
Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right