10 februari 2025

Nieuwe toelatingssysteem voor uitzendbureaus door Ministerie SZW

Het kabinet streeft naar een verplicht toelatingssysteem. Hiervoor is een wetsvoorstel ingediend om een publiek toelatingssysteem in te voeren voor bedrijven of rechtspersonen die arbeidskrachten uitlenen. Alleen uitleners die door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn goedgekeurd, mogen arbeidskrachten uitlenen.

Toelatingseisen

Om toegelaten te kunnen worden, moeten uitleners kunnen aantonen dat zij relevante wet- en regelgeving naleven en een VOG kunnen overleggen die niet ouder is dan drie maanden. Wanneer van bestuurder, vennoot, maat of beheerder wordt gewisseld, moet een nieuwe VOG worden aangevraagd. Ook moet er voldoende financiële zekerheid worden gesteld, € 100.000 voor reguliere uitleners en € 50.000 voor startende uitleners die een voorlopige aanvraag indienen. Genoemde bedragen worden jaarlijks geïndexeerd. Organisaties die gebruikmaken van uitzendbureaus (inleners), mogen alleen zakendoen met toegelaten uitzendbureaus.

SNA-keurmerk

Uitleners kunnen zich op de Wet toelating ter beschikking stellen arbeidskrachten (WTTA) voorbereiden door het SNA-keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (SNA) te behalen. Als ze in het bezit zijn van een SNA-keurmerk hoeven ze eenmalig geen inspectierapport voor het verplichte normenkader te overleggen en komen ze pas aan de beurt als de overige bedrijven zijn gecontroleerd. Voor uitleners die al een SNA-keurmerk hebben heeft de SNA een module WTTA ontworpen. In deze module staan de normelementen vermeld die wel in het verplichte normenkader van het toelatingsstelsel zijn opgenomen, maar niet in het SNA-keurmerk.

Speciale eenheid

De minister van SZW heeft aangeven dat er een nieuwe eenheid binnen het ministerie van SZW komt die gaat bepalen of uitzendbureaus worden toegelaten tot de markt voordat ze personeel uitlenen. Bij aanvaarding van het hierboven genoemd wetsvoorstel moeten uitzendbureaus eerst toegelaten zijn voordat ze personeel uitlenen. Het vergunningsstelsel moet een belangrijke bijdrage leveren bij het aanpakken van misstanden in de uitleensector en de uitbuiting van arbeidsmigranten.

Deze nieuwe toelatende instantie zal besluiten of een uitzendbureau al dan niet wordt toegelaten op de markt. Ook kan de instantie uitzendbureaus schorsen of zelfs de toelating intrekken als sprake is van ernstige misstanden.

Let op!

Uiterlijk dit voorjaar (2025) moet duidelijk worden wanneer de wet in werking kan treden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Heretikettering van woning na echtscheiding
Als ondernemer kun je onder voorwaarden je privéwoning als ondernemingsvermogen aanmerken als je deze ook zakelijk gebruikt. Maar wat gebeurt er als je de woning na een echtscheiding niet meer, of slechts gedeeltelijk, voor je bedrijf gebruikt?
Lees verder
arrow right
Subsidie demonstratie energie- en klimaatinnovatie (DEI+) weer aan te vragen
Vanaf 28 januari 2025 kunnen ondernemers opnieuw de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) aanvragen. Met deze subsidie kunnen zij innovatieve plannen testen die bijdragen aan het verminderen van energieverbruik of CO2-uitstoot.
Lees verder
arrow right
Overstappen naar een bv 2025
Als je momenteel een eenmanszaak, maatschap of vof hebt, kan het voordelig zijn om over te stappen naar een bv. Of dit de juiste keuze voor jou is, hangt af van verschillende factoren. Wat zijn de belangrijkste verschillen?
Lees verder
arrow right