3 maart 2022

Onbelast schenken voor eigen woning?

Wil je onbelast een schenking doen voor de eigen woning? In het coalitieakkoord is opgenomen dat dit wordt afgeschaft. In 2022 blijft het in ieder geval nog mogelijk om gebruik te maken van de volledige schenkingsvrijstelling.

Jubelton volledig afgeschaft per 1 januari 2024

De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is ook wel bekend onder de naam ‘jubelton’. Uit het coalitieakkoord komt naar voren dat deze jubelton volledig wordt afgeschaft per 1 januari 2024.

Eerdere volledige afschaffing behoort volgens de minister van Financiën niet tot de mogelijkheden vanwege de tijd die nodig is voor aanpassing van de automatiseringssystemen. Het kabinet onderzoekt echter wel de mogelijkheden om de vrijstelling per 1 januari 2023 te verlagen naar het bedrag van de eenmalige verhoogde vrijstelling voor schenkingen tussen ouders en kinderen (thans € 27.231). De Tweede Kamer wordt hierover na het krokusreces verder geïnformeerd.

Je kunt dus in 2022 nog gebruik maken van de volledige vrijstelling en in 2023 misschien van een lager bedrag (€ 27.231).

Bedrag in 2022

In 2022 bedraagt de ‘jubelton’ € 106.671. Dit bedrag kan dus geschonken worden voor een eigen woning zonder dat schenkbelasting betaald hoeft te worden.

Voorwaarden jubelton

Een jubelton is mogelijk als de ontvanger of zijn of haar partner tussen de 18 en 40 jaar oud is en de jubelton gebruikt om:

  • een eigen woning te kopen of te verbouwen, of
  • de hypotheek of restschuld van zijn/haar eigen woning af te lossen, of
  • de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van zijn/haar eigen woning af te kopen.

Tip!
Lukt het niet om een in 2022 geschonken jubelton meteen aan een van deze doelen te besteden? Dan is het, onder de huidige wettelijke bepalingen, mogelijk om de besteding nog plaats te laten vinden in 2023 of 2024. Het is nog niet bekend hoe de nieuwe wettelijke bepalingen vormgegeven gaan worden. Houd daarom rekening met de mogelijkheid dat deze spreidingsmogelijkheid per 1 januari 2024 vervalt en besteding in 2024 niet meer plaats kan vinden.

Let op!

De afschaffing van de jubelton volgt uit het coalitieakkoord maar moet dus nog in een wetsvoorstel worden opgenomen. Vervolgens moeten zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer nog met dit wetsvoorstel instemmen.

Wil je gebruikmaken van de jubelton - nu het nog kan -, neem dan contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Wtl beschikking 2023
Als je in 2023 recht hebt gehad op LIV, jeugd-LIV en/of een LKV dan heb je waarschijnlijk een voorlopige berekening Wtl 2023 ontvangen. Het is belangrijk om deze voor 1 mei 2024 te controleren op juistheid en eventuele fouten te corrigeren.
Lees verder
arrow right
Teamleider Accountancy Agrarische Sector
Het aantal agrarische klanten groeit en daarom zijn we op zoek naar jou: Teamleider Accountancy Agrarische Sector (40 uur) in Leeuwarden. Heb je passie voor de agrarische sector? En krijg je er energie van om samen met een team stappen te zetten, te helpen bij hun ontwikkeling en hen te inspireren en motiveren in hun werk? Kijk je standaard verder dan de dagelijkse gang van zaken door je bezig te houden met het verbeteren van de interne en externe processen? Mooi, dan pas jij perfect in het plaatje. Laten we samen verder bouwen aan de dienstverlening met als doel heel tevreden klanten!
Lees verder
arrow right
Verhoging van minimumloon per 1 juli
Per 1 juli 2024 wordt het minimumloon toch met 1,2% verhoogd, zoals besloten door de Tweede Kamer na aanneming van een motie. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hadden echter gewaarschuwd tegen deze extra verhoging, vanwege de reeds aanzienlijke stijging van het minimumloon en de daarmee gepaard gaande sterke toename van loonkosten.
Lees verder
arrow right