Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

3 maart 2022

Onbelast schenken voor eigen woning?

Wil je onbelast een schenking doen voor de eigen woning? In het coalitieakkoord is opgenomen dat dit wordt afgeschaft. In 2022 blijft het in ieder geval nog mogelijk om gebruik te maken van de volledige schenkingsvrijstelling.

Jubelton volledig afgeschaft per 1 januari 2024

De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is ook wel bekend onder de naam ‘jubelton’. Uit het coalitieakkoord komt naar voren dat deze jubelton volledig wordt afgeschaft per 1 januari 2024.

Eerdere volledige afschaffing behoort volgens de minister van Financiën niet tot de mogelijkheden vanwege de tijd die nodig is voor aanpassing van de automatiseringssystemen. Het kabinet onderzoekt echter wel de mogelijkheden om de vrijstelling per 1 januari 2023 te verlagen naar het bedrag van de eenmalige verhoogde vrijstelling voor schenkingen tussen ouders en kinderen (thans € 27.231). De Tweede Kamer wordt hierover na het krokusreces verder geïnformeerd.

Je kunt dus in 2022 nog gebruik maken van de volledige vrijstelling en in 2023 misschien van een lager bedrag (€ 27.231).

Bedrag in 2022

In 2022 bedraagt de ‘jubelton’ € 106.671. Dit bedrag kan dus geschonken worden voor een eigen woning zonder dat schenkbelasting betaald hoeft te worden.

Voorwaarden jubelton

Een jubelton is mogelijk als de ontvanger of zijn of haar partner tussen de 18 en 40 jaar oud is en de jubelton gebruikt om:

  • een eigen woning te kopen of te verbouwen, of
  • de hypotheek of restschuld van zijn/haar eigen woning af te lossen, of
  • de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van zijn/haar eigen woning af te kopen.

Tip!
Lukt het niet om een in 2022 geschonken jubelton meteen aan een van deze doelen te besteden? Dan is het, onder de huidige wettelijke bepalingen, mogelijk om de besteding nog plaats te laten vinden in 2023 of 2024. Het is nog niet bekend hoe de nieuwe wettelijke bepalingen vormgegeven gaan worden. Houd daarom rekening met de mogelijkheid dat deze spreidingsmogelijkheid per 1 januari 2024 vervalt en besteding in 2024 niet meer plaats kan vinden.

Let op!

De afschaffing van de jubelton volgt uit het coalitieakkoord maar moet dus nog in een wetsvoorstel worden opgenomen. Vervolgens moeten zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer nog met dit wetsvoorstel instemmen.

Wil je gebruikmaken van de jubelton - nu het nog kan -, neem dan contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Schenken en erven

Schenken en erven

Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Amber Timmer

Amber Timmer

Administratief medewerker

Pensioen ondernemer

Pensioen ondernemer

Je kunt als ondernemer niet vroeg genoeg beginnen met het vormen van jouw eigen basisinkomen. Onze pensioenspecialisten staan voor je klaar!
Tijdelijk minder werk?

Tijdelijk minder werk?

21-06-2022

Heb je tijdelijk minder werk voor jouw werknemers? De Regeling Werktijdverkorting (wtv) regelt een WW-uitkering voor werknemers voor de door hen niet-gewerkte uren tijdens een korte periode dat een onderneming minder werk heeft. Tot 1 oktober 2021 konden werkgevers geen gebruikmaken van de wtv. Deze was tijdelijk vervangen door de NOW. Vanaf 1 oktober 2021 is het echter weer mogelijk om een beroep te doen op de wtv.