Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

21 april 2021

Onbelaste vergoeding internetabonnement bij eigen bijdrage

Hoe zit het als je voor je werknemer de kosten vergoedt van een noodzakelijk internetabonnement? De Belastingdienst heeft bekendgemaakt dat die vergoeding onbelast is als jouw werknemer een eigen bijdrage betaalt.

Wanneer noodzakelijk?

‘Noodzakelijk’ betekent dat de werknemer zonder de voorziening zijn werk niet goed kan uitoefenen. Dat houdt in dat de werknemer de voorziening voor zijn werk nodig heeft en gebruikt. Als hij het werk in theorie ook zonder de voorziening kan uitvoeren, kan de voorziening toch noodzakelijk zijn.

Let op!

Een eigen bijdrage van de werknemer betekende tot nog toe dat een voorziening niet als ‘noodzakelijk’ werd aangemerkt. Alleen een eigen bijdrage voor een duurdere uitvoering van een voorziening was toegestaan. Dit standpunt is dus verlaten.

Welke voorzieningen?

Ook gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen, zoals smartphones en dergelijke apparatuur, kun je belastingvrij vergoeden of verstrekken als ze ‘noodzakelijk’ zijn.

Einde dienstbetrekking

Een noodzakelijke voorziening moet bij het einde van de dienstbetrekking, of wanneer deze voor het werk niet meer noodzakelijk is, worden teruggegeven of tegen de werkelijke waarde worden overgenomen. Een niet langer noodzakelijke laptop kan dus desgewenst tegen de dagwaarde worden overgenomen door de werknemer. Voor een internetabonnement betekent het dat dit vanaf dat moment niet meer onbelast vergoed of verstrekt kan worden.

Uitzondering dga

Omdat een dga van een bv veelal zelf kan beslissen of een voorziening noodzakelijk is, geldt voor de aan hem vergoede of verstrekte noodzakelijke voorzieningen een verzwaarde bewijslast.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Werkkostenregeling 2021

Werkkostenregeling 2021

03-02-2021

De afrekening van de werkkostenregeling (WKR) van 2020 vindt voor 1 maart plaats. Ben je al op de hoogte welke vergoedingen en verstrekkingen onder de WKR vallen? En tot welk bedrag? En hoe zit het als je het maximale bedrag overschrijdt? Je vindt de antwoorden en meer in dit nieuwsartikel.
Reiskostenvergoeding thuiswerker onbelast tot 1 juli

Reiskostenvergoeding thuiswerker onbelast tot 1 juli

26-03-2021

De reiskostenvergoeding blijft tot 1 juli onbelast. Dit betekent dat je als werkgever aan jouw personeel de aankomende maanden ook nog de onbelaste vaste reiskostenvergoeding kunt overmaken.
Vergoedingen voor thuiswerken

Vergoedingen voor thuiswerken

25-03-2021

Door de aanhoudende coronacrisis werkt Nederland nog steeds zoveel mogelijk vanuit thuis. Werknemers maken hierdoor meer kosten. Kun je jouw werknemers hier een onbelaste vergoeding voor geven? En hoe zit dit?
Salarisadministratie

Salarisadministratie

Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Nmbrs

Nmbrs

Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.