23 februari 2022

Hoe zit het met onterecht gefactureerde btw?

Heeft een ondernemer ten onrechte btw aan je gefactureerd? In beginsel is deze btw dan niet aftrekbaar. Er zijn uitzonderingen, zoals in de situatie dat de btw niet of uiterst moeilijk op de leverancier kan worden verhaald.

Onterecht gefactureerde btw

Het kan tussen (handels)partijen voorkomen dat btw in rekening wordt gebracht, terwijl dit helemaal niet hoeft. De fiscus kan de aftrek van btw door de afnemer dan in beginsel weigeren. De afnemer kan de ten onrechte betaalde btw dan op de leverancier verhalen wegens ‘onverschuldigde betaling’.

Uitzonderingen

Op dit uitgangspunt zijn echter uitzonderingen mogelijk. Dit is in een arrest bepaald door het Europese Hof van Justitie. De inspecteur kan de aftrek van de ten onrechte betaalde btw namelijk niet weigeren als de btw niet of uiterst moeilijk op de leverancier kan worden verhaald. Hiervan was sprake in een onderhavige zaak bij rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het bleek voor de inspecteur onmogelijk opgelegde naheffingsaanslagen bij de leverancier te innen.

Verdere voorwaarden

Tevens geldt als voorwaarde dat er geen sprake mag zijn van fraude. Ook moet de leverancier de ten onrechte gefactureerde btw ook daadwerkelijk hebben afgedragen. Alleen als aan alle voorwaarden is voldaan, kan de ten onrechte betaalde btw bij de fiscus worden teruggevraagd.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Relatiebeheerder
Omnyacc Leeuwarden is sterk aan het groeien, waardoor de uitdagingen blijven komen. Ontwikkeling is een dagelijks onderdeel van jouw werkdag.
Lees verder
arrow right
Echtscheiding
Onze juristen kunnen je begeleiden in het scheidingstraject en helpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
Lees verder
arrow right
Arbeidsvoorwaarden en cao
Beperk het personeelsverloop binnen jouw organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. 
Lees verder
arrow right
Accountant
De uitdagingen variëren van zelfstandig relatiebeheer tot het coachen van het team. Het team bestaat uit een mooie mix van enthousiaste young professionals tot ervaren experts. Juist die young professionals willen veel van jou leren. 
Lees verder
arrow right
Nog geen akkoord op regeling belastingheffing met Duitsland
Vanaf 1 juli 2023 zijn er al afspraken gemaakt met onder andere België en Duitsland met betrekking tot de sociale zekerheidspositie van grenswerkers die vanuit huis werken. Wat betreft belastingheffing zijn er sinds 8 december 2023 ook overeenkomsten met België van kracht. Echter, overeenkomsten met Duitsland op dit gebied lijken voorlopig nog niet te zijn bereikt.
Lees verder
arrow right
Arbeidsovereenkomsten
Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers.
Lees verder
arrow right