9 mei 2025

Ook Hoge Raad: cryptovaluta belast in box 3

De Hoge Raad oordeelt dat cryptovaluta belastbaar zijn als vermogensbestanddeel in box 3. Dit bevestigt het hoogste rechtscollege in een recent arrest na een uitspraak van het gerechtshof Amsterdam.

Vermogensrecht of niet?

Voor het Hof en de Hoge Raad was met name in geschil of cryptovaluta zijn aan te merken als vermogensbestanddelen die tot de rendementstoeslag behoren in box 3. De betreffende belastingplichtige vond van niet, omdat cryptovaluta volgens het burgerlijk wetboek niet tot de vermogensrechten behoren. Ook voerde belastingplichtige aan dat er bij cryptovaluta geen sprake is van een schuld aan degene die de cryptovaluta bezit.

Ruimere betekenis

Volgens het Hof is echter uit de wetsgeschiedenis gebleken dat vermogensrechten fiscaal gezien een ruimere betekenis hebben. Ook vertegenwoordigen cryptovaluta een economische waarde en kunnen ze verhandeld worden door verzending van de ene naar de andere wallet. Tevens kunnen ze ook worden verzilverd en leveren de verkoper dan een opbrengst op.

Het Hof komt dan ook tot de conclusie dat cryptovaluta terecht zijn belast in box 3. De Hoge Raad sluit zich hierbij aan.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Btw op hospiceverblijf: belast of vrijgesteld?
De afgelopen jaren hebben verschillende rechtbanken zich uitgesproken over de btw-positie van hospices, maar deze uitspraken leiden niet altijd tot dezelfde conclusies.
Lees verder
arrow right
Voorjaarsnota 2025: wat verandert er?
Op 18 april 2025 is de Voorjaarsnota gepresenteerd. Deze nota bevat belangrijke fiscale en financiële wijzigingen die ondernemers, werkgevers en huishoudens raken. Van aanpassingen in belastingvoordelen tot veranderingen in toeslagen: dit zijn de belangrijkste plannen die – mits goedgekeurd – vanaf 2026 en later in werking treden.
Lees verder
arrow right
Fiscale aanpak samenwerkingsverband dga met eigen bv in aantocht
Het kabinet werkt aan maatregelen om een fiscale constructie aan te pakken waarbij een directeur-grootaandeelhouder (dga) samenwerkt met zijn eigen bv via een vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap.
Lees verder
arrow right