9 maart 2023

Opvang Oekraïense vluchtelingen en inkomstenbelasting

Let op bij het invullen van jouw aangifte inkomstenbelasting als je in 2022 Oekraïense vluchtelingen in huis hebt opgevangen. De vluchteling kan namelijk mogelijk aangemerkt worden als jouw fiscale partner. De Belastingdienst biedt een oplossing voor eventuele nadelige gevolgen daarvan.

Fiscale partner

In de wet is opgenomen dat fiscaal partnerschap kan ontstaan door het samenwonen met iemand waarbij ook een minderjarig kind van één van beiden op hetzelfde adres woont. Door deze regel kan een vluchteling die je in 2022 in jouw huis opving, jouw fiscale partner worden, bijvoorbeeld omdat jouw minderjarig kind of een minderjarig kind van de vluchteling bij jou in huis woonde.

Let op!

Deze complicatie doet zich alleen voor als je geen andere fiscale partner hebt. Je kunt namelijk altijd maar één fiscale partner hebben.

Contact Belastingdienst

Het kabinet wil niet dat je fiscaal nadelige gevolgen hebt van het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Je kunt daarom contact opnemen met de Belastingtelefoon (0800-0543) als de Oekraïense vluchteling in 2022 als jouw fiscale partner wordt aangemerkt.

Aangifte inkomstenbelasting

Je kunt jouw aangifte gewoon naar waarheid invullen. De vraag ‘Had je in 2022 een huisgenoot?’ moet je dan ook met ‘ja’ beantwoorden als je Oekraïense vluchtelingen in jouw huis opving. Als je de mededeling krijgt ‘Je bent geen fiscale partner met [naam vluchteling]’, dan wordt de vluchteling niet als jouw fiscale partner aangemerkt. Je hoeft dan niets te doen.

Krijg je de mededeling niet, leg dan contact met de Belastingtelefoon. De vluchteling wordt dan namelijk als jouw fiscale partner aangemerkt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Rapportages en dashboarding
Financiële rapportages geven inzicht in jouw financiële situatie en vormen de basis voor strategische beslissingen.
Lees verder
arrow right
Ondernemingsrecht
Een contract of een overeenkomst opstellen? Onze juristen ondersteunen je graag.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst versoepelt houding bij saneringsakkoorden tot 1 april
Door de coronacrisis hebben veel ondernemers nog steeds financiële problemen. Een saneringsakkoord met schuldeisers kan helpen. De Belastingdienst zal tot 1 april van dit jaar meer flexibiliteit tonen als schuldeiser.
Lees verder
arrow right
Vermogen in box 3? Wijzig op tijd je voorlopige aanslag IB 2023!
Heb je vermogen in box 3? Overweeg dan vóór 1 mei 2024 je voorlopige aanslag IB 2023 aan te passen, vanwege verschillen tussen voorlopige en definitieve rendementspercentages.
Lees verder
arrow right
Thomas Raap

Thomas Raap

Assistent-accountant