Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

9 maart 2023

Opvang Oekraïense vluchtelingen en inkomstenbelasting

Let op bij het invullen van jouw aangifte inkomstenbelasting als je in 2022 Oekraïense vluchtelingen in huis hebt opgevangen. De vluchteling kan namelijk mogelijk aangemerkt worden als jouw fiscale partner. De Belastingdienst biedt een oplossing voor eventuele nadelige gevolgen daarvan.

Fiscale partner

In de wet is opgenomen dat fiscaal partnerschap kan ontstaan door het samenwonen met iemand waarbij ook een minderjarig kind van één van beiden op hetzelfde adres woont. Door deze regel kan een vluchteling die je in 2022 in jouw huis opving, jouw fiscale partner worden, bijvoorbeeld omdat jouw minderjarig kind of een minderjarig kind van de vluchteling bij jou in huis woonde.

Let op!

Deze complicatie doet zich alleen voor als je geen andere fiscale partner hebt. Je kunt namelijk altijd maar één fiscale partner hebben.

Contact Belastingdienst

Het kabinet wil niet dat je fiscaal nadelige gevolgen hebt van het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Je kunt daarom contact opnemen met de Belastingtelefoon (0800-0543) als de Oekraïense vluchteling in 2022 als jouw fiscale partner wordt aangemerkt.

Aangifte inkomstenbelasting

Je kunt jouw aangifte gewoon naar waarheid invullen. De vraag ‘Had je in 2022 een huisgenoot?’ moet je dan ook met ‘ja’ beantwoorden als je Oekraïense vluchtelingen in jouw huis opving. Als je de mededeling krijgt ‘Je bent geen fiscale partner met [naam vluchteling]’, dan wordt de vluchteling niet als jouw fiscale partner aangemerkt. Je hoeft dan niets te doen.

Krijg je de mededeling niet, leg dan contact met de Belastingtelefoon. De vluchteling wordt dan namelijk als jouw fiscale partner aangemerkt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Werving en selectie

Werving en selectie

Kwalitatief goed personeel is het belangrijkste kapitaal van jouw organisatie. Het werven en selecteren van de juiste werknemers is erg belangrijk.
Verhoging kindgebonden budget

Verhoging kindgebonden budget

06-03-2023

In 2023 is het kindgebonden budget voor elk kind extra omhoog gegaan. Voor alleenstaande ouders is er een extra verhoging van maximaal € 356 per jaar. Ook is de vermogensgrens tot wanneer je recht hebt op deze tegemoetkoming naar boven bijgesteld.
Beoordelen jaarrekening

Beoordelen jaarrekening

Een beoordelingsverklaring kan de oplossing zijn als je meer behoefte hebt aan zekerheid. Daarnaast kun je bij ons terecht voor de verplichte beoordeling. 
Eindejaarstips 2020

Eindejaarstips 2020

Om 2020 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Van welke fiscale regelingen kun je nog profiteren? Welke belangrijke aandachtspunten moeten voor het einde van het jaar zeker nog afgehandeld worden? En welke zaken zijn voor jou als werkgever belangrijk? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Update lonenspecial 2021

Update lonenspecial 2021

In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.