13 september 2022

Pensioen dga van kapitaaldekkings- naar omslagstelsel?

Het is niet meer mogelijk om als dga pensioen in eigen beheer op te bouwen. Wat als je een dergelijk nog hebt? Mag je dit dan anders waarderen? En mag je dan een pensioen dat is gewaardeerd op basis van het kapitaaldekkingsstelsel waarderen op basis van het omslagstelsel? De meningen zijn verdeeld, zo bleek onlangs.

Kapitaaldekkingsstelsel versus omslagstelsel

Bij een kapitaaldekkingsstelsel bouwt een werknemer via premies zijn eigen pensioen op. Met de ingelegde premies probeert de uitvoerder van het pensioen een zo hoog mogelijk rendement te maken. Bij het omslagstelsel betalen de werkenden het pensioen van degenen die op dat moment de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Zodra de werkende zelf met pensioen gaat, betalen degenen die dan werken weer zijn pensioen.

Stelselwijziging toegestaan?

De vraag die binnenkort door de Hoge Raad moet worden beantwoord, is of een dga met een pensioen in eigen beheer dat is opgebouwd volgens het kapitaaldekkingsstelsel, dit opnieuw mag waarderen, maar dan volgens het omslagstelsel.

Verliesverdamping voorkomen

Een dga wilde met de nieuwe waardering bereiken dat een verrekenbaar verlies niet verloren zou gaan. Door de andere waardering viel de waarde van het pensioen namelijk vrij en moest er belasting over worden betaald. Dit was juist de bedoeling, omdat het verlies anders zou verdampen. De inspecteur was het hier echter niet mee eens.

Meningen verdeeld

De zaak kwam voor de rechtbank in Arnhem die de inspecteur in het gelijk stelde. In hoger beroep gaf het Hof Arnhem-Leeuwarden de dga echter gelijk. De zaak komt nu voor de Hoge Raad. De advocaat-generaal, die de Hoge Raad in dergelijke zaken altijd adviseert, is weer van mening dat de stelselwijziging niet is toegestaan. Hij meent dat deze in strijd is met het goedkoopmansgebruik. Het wachten is nu op de Hoge Raad.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Private investeerders
Private investeerders, participatiemaatschappijen en andere bronnen van geld zijn mogelijk een oplossing.
Lees verder
arrow right
Geen APK-afmelding vereist voor tijdelijke vrijstelling van keuring
Als je jouw auto gedurende een langere periode niet gebruikt, heb je de mogelijkheid om het kenteken te schorsen. Hierdoor hoef je tijdelijk geen wegenbelasting (MRB) te betalen. Echter, tijdens deze periode is het niet toegestaan om gebruik te maken van de openbare weg. Je mag wel de weg op om je voertuig te laten keuren voor de APK, maar het is niet noodzakelijk om de auto op dezelfde dag ook bij de RDW af te melden.
Lees verder
arrow right
Brenda Westra

Brenda Westra

Salarisadviseur