15 november 2021

Privéopnames beperken voor peildatum

Beperk het aantal privéopnames vóór de peildatum. Privévermogen wordt belast in box 3. De peildatum hiervoor is 1 januari. 

Box 3

De belastingheffing in box 3 is afhankelijk van de omvang van jouw vermogen. Hoe meer vermogen, hoe hoger de belasting. Daarbij gaat de fiscus uit van een verondersteld rendement. Volgend jaar kan dit oplopen tot 5,53%. Het tarief in box 3 van 31% betekent dat je dus maximaal 5,53% x 31% = 1,71% van het vermogen betaalt aan belasting.

Opname winst

Ondernemers in de inkomstenbelasting die de winst naar privé over willen brengen, doen dit vanwege genoemde peildatum het beste na 1 januari. Je mag niet onbeperkt liquide middelen in jouw bedrijf houden, maar pas als er sprake is van ‘duurzaam overtollige’ middelen moet je ze naar privé overbrengen.

Let op!

Je mag wel reserves aanhouden voor bijvoorbeeld investeringen, jouw pensioen en voor als de winstontwikkeling een keer tegenvalt.

Dividend

Het bovenstaande geldt ook voor de dga met een bv. Uitgekeerd dividend wordt belast in box 2 en behoort daarna tot het privévermogen, dat belast is in box 3. Daarom kun je ook het beste pas na 1 januari dividend uitkeren.

Storten vanuit privé

Heb je veel vermogen in privé, dan kun je binnen de wettelijke mogelijkheden ook juist liquiditeiten inbrengen in jouw onderneming of bv. Doe dit dan juist vóór 1 januari.

Antimisbruik

De fiscus gaat misbruik tegen. Vermogen dat voor 1 januari vanuit box 3 naar de onderneming of bv wordt overgebracht én dat niet langer dan zes aaneengesloten maanden binnen deze box wordt gebruikt, is belast in beide boxen. Dubbel belasting betalen is het gevolg. Voor vermogen dat langer dan drie maanden, maar minder dan zes maanden van box is verwisseld, hoef je geen dubbele belasting te betalen als je zakelijke motieven kunt bewijzen.

Heb je vragen over de planning van liquiditeiten rond 1 januari? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Femke Kroezen

Femke Kroezen

Assistent-accountant

Mathijs de Groot

Mathijs de Groot

Controle

Caroline Bruggink

Caroline Bruggink

Assistent-accountant

Stabiliseren/reorganiseren
Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.
Lees verder
arrow right