3 juni 2024

Rapportageverplichting voor mobiliteit van werknemers per 1 juli

Werkgevers met 100 of meer werknemers zijn vanaf 1 juli van dit jaar verplicht gegevens over de mobiliteit van hun werknemers te registreren en hierover in 2025 te rapporteren. Deze verplichting geldt voor zakelijke reizen en woon-werkverkeer.

Doel

De verplichting staat bekend onder de naam ‘Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit”, afgekort WPM. Het doel van de verplichte rapportage is inzicht verkrijgen in de CO2-uitstoot inzake de mobiliteit van werknemers. Op termijn zullen de gegevens worden gebruikt om hieraan een maximum te kunnen stellen waaraan verplicht moet worden voldaan.

Ingangsdatum uitgesteld

De verplichte melding zou oorspronkelijk ingaan op 1 januari van dit jaar, maar is verplaatst naar 1 juli om zodoende meer voorbereidingstijd te bieden. De gegevens over 2024 moeten uiterlijk 30 juni 2025 zijn ingestuurd. Indienen moet digitaal gebeuren via de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl) met behulp van eHerkenning niveau 2+.

Aantal werknemers

De verplichting geldt overigens alleen voor werkgevers die minstens 100 werknemers in dienst hebben met een werkweek van minimaal 20 uur. Het gaat om het totaal aan werknemers dat in alle vestigingen van het bedrijf werkzaam is. Uitzendkrachten en ingehuurde gedetacheerden tellen niet mee.

Aanvullende info

Op de site van de RVO vind je aanvullende informatie over welke gegevens je moet aanleveren en hoe je dit moet doen. Daar vind je ook een handreiking van RVO. Zo moet je onder meer onderscheid maken in de soort vervoer en de brandstof die je werknemers voor het reizen hebben gebruikt. Op basis van de gemelde gegevens wordt de CO2-uitstoot van je organisatie gemeten en aan jou gerapporteerd. Ook krijg je verwijzingen naar informatie over (verdere) verduurzaming.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Accountant
De uitdagingen variëren van zelfstandig relatiebeheer tot het coachen van het team. Het team bestaat uit een mooie mix van enthousiaste young professionals tot ervaren experts. Juist die young professionals willen veel van jou leren. 
Lees verder
arrow right
Ondernemingsraad (OR)
Door de medezeggenschap en inspraak van medewerkers versterken zij jou bij het ondernemerschap.
Lees verder
arrow right
Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? De Deliveroo-normen toegepast
De grens tussen een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht is niet altijd even duidelijk. Zeker nu platformarbeid en flexibele contractvormen steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om te weten waar je juridisch aan toe bent. In een recente zaak boog de rechtbank Rotterdam zich opnieuw over deze vraag. De rechter toetste de feiten aan de gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad.
Lees verder
arrow right