26 april 2023

Hoe zit het met de reisbureauregeling en btw bij annulering?

Als je de reisbureauregeling toepast dan ben je niet altijd btw verschuldigd als je een annuleringsvergoeding ontvangt.

Je kunt de reisbureauregeling toepassen als je reizen samenstelt uit bij andere ingekochte goederen en diensten en deze zelf verkoopt aan reizigers. Je bent bijvoorbeeld een reisorganisator of een touroperator, maar ook als je op eigen naam een vakantiewoning inhuurt en verhuurt aan een reiziger, kan de reisbureauregeling van toepassing zijn.

Let op!

De reisbureauregeling geldt niet voor doorverkoop van reizen die door een ander zijn samengesteld. Reisbureaus die reispakketten van een ander doorverkopen en dus feitelijk als tussenpersoon optreden, kunnen hierop de regeling niet toepassen.

Reisbureauregeling

De reisbureauregeling is alleen van toepassing als je gebruikmaakt van diensten van andere ondernemers bij het samenstellen van de reis. Op jouw eigen diensten is de reisbureauregeling in principe niet van toepassing, tenzij deze eigen diensten bijkomstig zijn aan de totaal door jou aangeboden reisdienst.

Btw over winstmarge

Toepassing van de reisbureauregeling betekent dat je btw verschuldigd bent over de winstmarge op jouw reisdiensten in plaats van over de totale vergoeding. Deze btw bereken je over de winstmarge per aangiftetijdvak of over de winstmarge per reis.

Tip!

Je kunt zelf kiezen of je per aangiftetijdvak of per reis btw wilt berekenen. De keuze moet uit jouw administratie blijken en geldt voor 5 jaar.

Als je de reisbureauregeling toepast, kun je de btw op inkoopkosten niet in aftrek brengen als deze bij berekening van de winstmarge mee zijn genomen.

Annulering

Annuleert de afnemer van de reis deze vóór aanvang, dan ben je over de verschuldigde annuleringsvergoeding geen btw verschuldigd. Vindt de annulering echter later plaats of neemt de afnemer de reis niet af (no-show) dan ben je wel btw verschuldigd over de annuleringsvergoeding.

Let op!

De voorwaarden van de reisbureauregeling zijn niet eenvoudig. Zo kun je bijvoorbeeld een reisbureau in de zin van de reisbureauregeling zijn zonder dat je je dat realiseert. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met onze adviseurs.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Financiële planning
Met financiële planning breng je inzicht en overzicht in je financiële huishouden, zodat jij de dingen kan doen die je wilt! Een helicopterview op het hele plaatje.
Lees verder
arrow right
Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Gwenda Nielen

Gwenda Nielen

Salarisadviseur

Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Belastingadviseur
Word onderdeel van ons team, waar klantgerichtheid en kwaliteit voorop staat. Als belastingadviseur ben je niet alleen sparringpartner voor klanten, maar ook voor collega's. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen door de interne en externe trainingen. Met jouw proactieve houding ben jij klaar om bij te dragen aan ons succesvolle kantoor. 
Lees verder
arrow right