Een vraag die bij gepensioneerde dga's veel voorkomt, is of een rekening-courantschuld van invloed is op je pensioenuitkering. Mocht jouw bv er niet goed voor staan dan denk je er wellicht over na om van je pensioen af te zien. Dat kan belastingheffing echter niet voorkomen.
Bij de vraag of je een pensioen daadwerkelijk hebt genoten, is onder meer van belang of jouw pensioen ‘vorderbaar en tevens inbaar’ is.
In een berechte zaak voerde de dga aan dat hij geen pensioen uit de bv had genoten, aangezien de bv erg slecht bij kas zat. Dit bleek ook uit de feiten. De bv had namelijk aan het eind van het betreffende jaar, eind 2015, slechts € 41 in kas.
Dat de bv een pensioenverplichting aan de dga had, bleek eveneens uit de feiten. In de jaarcijfers van de bv stond deze verplichting al jaren vermeld. Het pensioen was dus vorderbaar.
De bv had daarnaast een rekening-courantvordering op de dga van ruim € 300.000. De pensioenverplichting had hiermee verrekend kunnen worden, aldus het Hof. Of dit al dan niet gebeurd was, deed niet ter zake.
Het feit dat de rekening-courantschuld van de bv met het pensioen verrekend had kunnen worden, was voldoende om te concluderen dat het pensioen niet alleen vorderbaar, maar ook inbaar was. Het niet-ontvangen pensioen was bij de dga daardoor wel degelijk belast.
Heb je vragen over de verrekening van een pensioen met een rekening-courant schuld? Neem dan contact met ons op.