Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

6 september

Rente en lening bij de eigen bv?

Als je als dga een lening sluit bij jouw bv, moet je hierover in de regel rente betalen. Gebeurt dit niet, dan is er sprake van een belaste winstuitdeling.

Bv berekent geen rente

In een zaak bij de rechtbank in Gelderland had een dga bij zijn bv een rekeningcourant afgesloten van meer dan € 3.000.000. Hierover was hij volgens afspraak 5% rente verschuldigd, maar de bv bracht deze nooit in rekening. De inspecteur berekende de verschuldigde rente op ruim € 330.000 over een periode van twee jaren en legde een aanslag op wegens winstuitdeling.

Eis: dubbele bewustheid

Volgens de rechter moesten zowel de dga als de bv zich ervan bewust zijn geweest dat de dga bevoordeeld werd door geen rente te berekenen. Deze eis van dubbele bewustheid betekende dat er terecht aanslagen vanwege een voordeel uit aanmerkelijk belang waren opgelegd.

Wanneer geen rente rekenen?

De fiscus gaat ermee akkoord dat er geen rente wordt berekend als het een rekeningcourantschuld betreft met een maximum van € 17.500. Via een rekeningcourant gebruik je financiën van de bv voor bepaalde privé-uitgaven, die je even later weer aflost. Schiet je in de loop van het jaar over het maximum van € 17.500 heen, dan moet over het hele jaar wel rente worden berekend.

Let op!

Over een normale lening onder dit bedrag moet wel gewoon rente worden berekend.

Heb je vragen over leningen bij jouw eigen bv? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Lening bij je eigen bv? Hanteer zakelijke voorwaarden

Lening bij je eigen bv? Hanteer zakelijke voorwaarden

27-10-2020

Heb jij als dga een lening bij je eigen bv? Vaak is dit vrij eenvoudig af te sluiten en daardoor stel je belastingheffing uit. Maar hou wel rekening met de voorwaarden, anders loop je forse financiële risico’s.
Gebruikelijk loon dga lager dan minimumloon?

Gebruikelijk loon dga lager dan minimumloon?

28-07-2021

Mag je als dga een lager gebruikelijk loon aanhouden dan het minimumloon? De Belastingdienst is niet langer van mening dat het gebruikelijk loon van de dga van een bv onder alle omstandigheden minstens gelijk moet zijn aan het minimumloon.
Dga: geen verdere versoepeling excessief lenen

Dga: geen verdere versoepeling excessief lenen

14-07-2021

Er komt geen verdere versoepeling van het excessief lenen voor dga's. Vanaf 2023 mag je als dga niet meer dan € 500.000 lenen bij de eigen bv. Het wetsvoorstel waarin dit geregeld wordt, zal niet verder worden versoepeld vanwege de coronacrisis.
Private investeerders

Private investeerders

Private investeerders, participatiemaatschappijen en andere bronnen van geld zijn mogelijk een oplossing.
Debby Willemse

Debby Willemse

Salarisadviseur

Dennis Bierman

Dennis Bierman

Registeraccountant