27 oktober 2020

Lening bij je eigen bv? Hanteer zakelijke voorwaarden

Heb jij als dga een lening bij je eigen bv? Vaak is dit vrij eenvoudig af te sluiten en daardoor stel je belastingheffing uit. Maar hou wel rekening met de voorwaarden, anders loop je forse financiële risico’s.

Lenen bij de bv

Dga’s kunnen een lening afsluiten bij hun bv. Dit kan fiscaal interessant zijn. Om de hoogte van het bedrag dat een dga kan lenen bij zijn bv te beperken, ligt er een wetsvoorstel om vanaf 2023 een maximum van € 500.000 vast te leggen. Maar ook tot die tijd en erna moet je ervoor zorgen dat een lening bij je eigen bv aan de nodige voorwaarden voldoet.

Voorwaarden op papier

Als je een lening afsluit, moet je ervoor zorgen dat je met jouw bv zakelijke voorwaarden afspreekt. Er moet in beginsel dus geen verschil zijn met een lening aan een willekeurige derde. Dat betekent dat je de lening moet vastleggen, inclusief een aflossingsschema. Ook moet er een reële rente worden afgesproken en moet je zorgen voor voldoende onderpand.

Navordering

Hou je je niet aan de fiscale voorwaarden, dan kan het zomaar gebeuren dat de inspecteur jouw lening als uitdeling aanmerkt en deze belast in box 2. Onlangs stapte een dga naar de rechter omdat hem dit was overkomen. Onderzoek bracht echter aan het licht dat er geen schriftelijke overeenkomst was, geen aflossingsschema, er was geen onderpand aanwezig en de rente werd telkens op de lening bijgeschreven. De navordering bleef dan ook in stand.

Let op!

Vanwege de coronacrisis kun je als dga soms een lager gebruikelijk loon afspreken. Eén van de voorwaarden is dan echter wel dat jouw rekeningcourant bij de bv hierdoor niet verder toeneemt.

Heb je als dga vragen over de fiscale voorwaarden die gelden voor een lening bij de eigen bv? Neem dan contact met ons op.

Jacqueline Brijker

Jacqueline Brijker

Salarisadviseur

Financiële administratie
Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Relatiebeheerder
Omnyacc Leeuwarden is sterk aan het groeien, waardoor de uitdagingen blijven komen. Ontwikkeling is een dagelijks onderdeel van jouw werkdag.
Lees verder
arrow right
Opgaaf UBD 2022
Heb je in 2023 betalingen gedaan aan natuurlijke personen die niet bij jou in dienstbetrekking waren, tenzij door hen een factuur met btw aan jou was uitgereikt? Dan moet je de opgaaf UBD doen. Onlangs werd bekend dat je in zogenaamde btw-verlegd situaties voor het jaar 2022 misschien ook alsnog in actie moet komen en een opgaaf UBD moet doen.
Lees verder
arrow right