14 maart 2023

Rijden met geschorste auto. Wat zijn de gevolgen?

Een auto schorsen doe je als je de auto tijdelijk niet meer gebruikt. Als gevolg van het schorsen is het niet toegestaan de auto te gebruiken of te laten staan langs de openbare weg. Als je met een auto rijdt waarvan je het kenteken hebt laten schorsen, riskeer je een naheffing met boete. Je kunt echter aan de boete ontkomen als je niets te verwijten valt. Desondanks blijft de naheffing dan in stand.

Kenteken schorsen

Als je een auto tijdelijk niet gebruikt, kun je het kenteken laten schorsen. Je hoeft dan tijdelijk geen motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen. Je mag de auto dan niet op de openbare weg gebruiken.

Uitzondering op dag van keuring

Er geldt een uitzondering op de dag dat de auto APK gekeurd wordt. Je moet dan de afspraakbevestiging met daarop het tijdstip van de keuring wel bij je hebben. Deze moet je kunnen laten zien als de politie daar om vraagt. Ook moet het voertuig WA verzekerd zijn. Je mag alleen rond de afspraaktijd rijden van het adres waar het voertuig is gestald naar het adres waar de APK-keuring plaatsvindt. Je dient hiervoor de kortste route te nemen.

Geen boete, wel naheffing

Enige tijd geleden bracht een automobilist zijn auto ter keuring naar de garage. Daar bleek dat eerst een aantal mankementen moest worden verholpen. De garage maakte enkele weken later een proefrit met de herstelde auto. Dit werd gesignaleerd, waarna er een naheffing van € 667 plus een boete van € 66 volgde. De rechtbank achtte alleen de boete onterecht.

Naheffing blijft overeind

De rechtbank achtte de naheffing wel terecht, aangezien er met de auto van de weg gebruik was gemaakt, terwijl het kenteken geschorst was. De garage had voor deze proefrit dan ook handelaarskentekenplaten moeten gebruiken. Omdat de eigenaar van de auto de schorsing ervan bij de garage gemeld had, lag de schuld niet bij hem. Daarom kwam de boete te vervallen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

BPM stijgt komende vier jaar verder
De belasting die bij aankoop van een nieuwe personenauto betaald moet worden (BPM), gaat de komende vier jaar stijgen. Dit is op Prinsjesdag in het Belastingplan 2022 bekendgemaakt.
Lees verder
arrow right
Auto en fiscus 2023
De laatste jaren worden de autobelastingen steeds verder aangescherpt. Fiscaal vriendelijk rijden wordt hierdoor steeds lastiger. Het kan nog wel, maar de voordelen zijn voor een steeds kleinere groep beschikbaar. In dit nieuwsartikel geven wij je een blik op de fiscale toekomst van de auto.
Lees verder
arrow right
Jacqueline Brijker

Jacqueline Brijker

Salarisadviseur

Aandelenbelasting in familiebedrijven: vermogensaanwasbelasting
Aandelen in familiebedrijven zullen binnenkort ook onderhevig zijn aan de vermogensaanwasbelasting. Voorheen was het voorstel om ze te belasten met de vermogenswinstbelasting. Er bestaat echter aanzienlijke twijfel over de haalbaarheid van het toekomstige box 3-stelsel, mogelijk zelfs in 2027.
Lees verder
arrow right
Casper Müller

Casper Müller

HRM, pensioen- & inkomensadviseur