1 november 2021

Meer over schenken op papier

Hoe kun je je vermogen overdragen op je kinderen als je vermogen grotendeels vastligt? En dan zonder al te veel belasting te betalen. Schenken op papier kan uitkomst bieden. Wat is schenken op papier en hoe werkt dit? 

Schenken op papier

Als je schenkt op papier, schenk je een bepaald bedrag en leen je dit vervolgens weer van de ontvanger van de schenking terug. Feitelijk verandert er dus niets, behalve dat je een schuld krijgt bij de ontvanger van de schenking en deze een vordering op je heeft. Daarbij spreek je af dat deze schuld opeisbaar wordt na jouw dood.

Belastingbesparing

Het nut van een schenking op papier is belastingbesparing. Als je bij de schenking gebruik maakt van de jaarlijkse schenkvrijstelling, hoeft de ontvanger van de schenking, meestal een kind van de schenker, geen of weinig schenkbelasting te betalen. Bij het overlijden van de schenker vermindert de vordering de omvang van de erfenis en daarmee de te betalen erfbelasting.

Let op!

Bij een schenking op papier moet 6% rente worden betaald over het teruggeleende bedrag. Deze rente moet jaarlijks ook aan de kinderen worden uitbetaald. Gebeurt dit niet, dan vervalt het fiscale voordeel.

Box 3

Bij een schenking op papier vermindert het vermogen van de schenker. Hij betaalt dus ook minder belasting in box 3. Het vermogen van de ontvanger van de schenking neemt toe. Hij betaalt dus meer belasting in box 3, maar een stuk minder dan het bedrag van de rentevergoeding van 6%.

Zoek goedkope notaris

Voor een schenking op papier is een notariële akte verplicht. Ga op zoek naar een niet te dure notaris, want de tarieven verschillen onderling veel. Zo bleek eerder uit onderzoek van de Consumentenbond dat de tarieven voor genoemde akte onder 30 onderzochte notarissen varieerden van € 252 tot € 945. Met name wanneer je meerdere jaren achter elkaar op papier schenkt, hakt dat er dus behoorlijk in.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Estate planning
Onze estate planners maken een plan op maat om jouw vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Zo heb jij (financiële) rust.
Lees verder
arrow right
Financiële planning
Met financiële planning breng je inzicht en overzicht in je financiële huishouden, zodat jij de dingen kan doen die je wilt! Een helicopterview op het hele plaatje.
Lees verder
arrow right
Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? De Deliveroo-normen toegepast
De grens tussen een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht is niet altijd even duidelijk. Zeker nu platformarbeid en flexibele contractvormen steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om te weten waar je juridisch aan toe bent. In een recente zaak boog de rechtbank Rotterdam zich opnieuw over deze vraag. De rechter toetste de feiten aan de gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad.
Lees verder
arrow right
Integratie Zuurbier Voulon Accountants en Omnyacc Schagen
Goed nieuws! Vanaf heden bundelen Zuurbier Voulon Accountants uit Schagen en Omnyacc hun krachten.
Lees verder
arrow right
Agro: Gewasrotatie-eis GLMC 7 wordt steeds belangrijker
De komende twee jaar moet je voldoen aan de gewasrotatie-eis binnen GLMC 7. De voorwaarden blijven ongewijzigd, maar er zijn veel vragen uit de praktijk.
Lees verder
arrow right