31-03-2025

SDE++ subsidie later aanvragen

Ondernemers kunnen de subsidie SDE++ dit jaar een maand later aanvragen dan voorgaande jaren. De startdatum voor een aanvraag is doorgeschoven naar 7 oktober 2025 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Betere voorbereiding

Door iets meer tijd te nemen kan een aanvraag voor de subsidie beter worden voorbereid. Zo kan een aanvraag vooraf worden besproken met een adviseur van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Zodoende kan de kwaliteit van de aanvraag verbeterd worden, met een grotere kans op succes.

SDE++

Met de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) worden grootschalige duurzame energieprojecten gesubsidieerd. Doel is dat hiermee hernieuwbare energie wordt opgewekt en/of de CO2-uitstoot wordt verminderd. In 2025 is voor de SDE++ € 8 miljard beschikbaar.

Aparte budgetten

Binnen de SDE++ zijn aparte budgetten beschikbaar voor technieken die nu nog minder rendabel zijn, maar wel stimulering verdienen omdat ze belangrijk zijn in het kader van de verduurzaming. Het betreft technieken die lagetemperatuurwarmte, hogetemperatuurwarmte en moleculen (groen gas en waterstof) produceren. Voor ieder project is maximaal € 750 miljoen subsidie beschikbaar.

Wijzigingen

De SDE++ is op een aantal punten gewijzigd. Zo zijn er nieuwe subsidiemogelijkheden op het gebied van de afvang van CO2 uit de lucht, voor het terugwinnen van waterstof uit restafval en zijn er nieuwe subsidiemogelijkheden inzake zonnepanelen. Anderzijds zijn er ook subsidiemogelijkheden geschrapt. Dit betreft onder andere daglichtkassen en installaties voor aardwarmte. Meer informatie vindt je bij RVO.nl.

Aanvragen

De subsidie kan worden aangevraagd bij de RVO. Dit kan vanaf 7 oktober 2025 9.00 uur tot en met 6 november 2025 17.00 uur.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Gecombineerde opgave 2025: belangrijke veranderingen en aanvragen
Je kunt de Gecombineerde Opgave 2025 nu indienen. Dit betekent dat je je GLB-subsidies kunt aanvragen en je eco-activiteiten moet doorgeven. Let op: de deadline is 15 mei en er zijn enkele wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren. Begin op tijd en dien je opgave correct in via ‘mijn.rvo.nl’.
Lees verder
arrow right
Agro: Controleer rustgewas met nieuwe kaartlaag
Op zand- en lössgrond moet je tussen 2023 en 2026 minstens één keer een rustgewas telen. Via ‘Mijn percelen’ kun je met een kaartlaag controleren of dit al is gebeurd.
Lees verder
arrow right
Agro: Gewasrotatie-eis GLMC 7 wordt steeds belangrijker
De komende twee jaar moet je voldoen aan de gewasrotatie-eis binnen GLMC 7. De voorwaarden blijven ongewijzigd, maar er zijn veel vragen uit de praktijk.
Lees verder
arrow right