24 september 2021

Sparen en beleggen minder belast 2022

Op Prinsjesdag is uit het Belastingplan 2022 gebleken dat sparen en beleggen volgend jaar iets minder zwaar belast wordt.

Belasting box 3

De belasting op sparen en beleggen vindt plaats via een heffing op het privévermogen dat zich in box 3 bevindt. In deze box wordt voor sparen en beleggen uitgegaan van een forfaitair rendement, los van de vraag of dit rendement ook daadwerkelijk wordt behaald.

Heffingsvrij vermogen

Belastingplichtigen hebben in box 3 ieder ook recht op een vrijstelling van een deel van het vermogen. Voor 2022 bedraagt dit € 50.650 per persoon, zodat fiscale partners samen recht hebben op een vrijstelling van € 101.300. Dit is € 1.300 ofwel 1,3% meer vanwege de inflatiecorrectie.

Rendement lager

Vanwege het feit dat de rendementen de afgelopen tijd zijn gedaald, is ook het forfaitaire rendement lager vastgesteld. Box 3 kent drie schijven, waarvoor het forfaitaire rendement is bepaald op 1,82%, 4,37% en 5,53%. De eerste schijf is van toepassing op de eerste € 50.000 van het belastbare vermogen, de tweede schijf op de volgende € 900.000 en de derde schijf op het meerdere van het vermogen.

Wat scheelt dat nu?

Hoeveel minder belasting in box 3 je gaat betalen, hangt af van de omvang van jouw vermogen. Zo betalen fiscale partners met een vermogen van € 500.000 nu € 4.774 aan belasting in box 3 en volgend jaar € 4.596, ofwel € 178 minder. Bezitten ze een vermogen van € 1.500.000, dan betalen ze nu € 18.728 en in 2022 € 18.132, ofwel € 596 minder.

Let op!

Alle plannen moeten nog door het parlement worden goedgekeurd.

Heb je vragen over de belastingheffing in box 3? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Prinsjesdag 2021: top 10
Op de derde dinsdag van de maand, dinsdag 21 september, is de Miljoenennota gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste fiscale voorstellen? Wij zetten de tien belangrijkste voor jou op een rij.
Lees verder
arrow right
Miljoenennota
Ben jij benieuwd naar de belangrijkste plannen van het kabinet voor volgend jaar? Op Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Hier vind je een uitgebreide samenvatting.
Lees verder
arrow right
Salarisadviseur
Werken vanuit een digitaal pakket, waarbij het klantcontact geen moment uit het oog wordt verloren. Uiteraard!
    Lees verder
    arrow right
    Over ons
     Als full-service advieskantoor ondersteunen wij jou en jouw onderneming, geven wij je het benodigde inzicht om te sturen en zijn wij graag jouw coach en adviseur. 
    Lees verder
    arrow right
    Basecone
    Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
    Lees verder
    arrow right
    Elektrische bedrijfsauto's: SEBA-aanvragen
    Vanaf 23 april 2024 om 07.00 uur kunnen ondernemers die overwegen een volledig elektrische bedrijfsauto aan te schaffen, de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen. Deze subsidie kan oplopen tot maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Let op: Dit is het laatste jaar dat SEBA beschikbaar is.
    Lees verder
    arrow right