15 maart 2021

Start subsidie emissieloze bedrijfsauto

Ben je van plan om een bedrijfsauto aan te schaffen of te leasen? Let dan op, want als ondernemer kom je vanaf 15 maart in aanmerking voor een subsidie van maximaal € 5.000 voor een emissieloze bedrijfsauto. Het beschikbare budget van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) voor 2021 is € 22 miljoen.

Koop of lease

De subsidie is mogelijk als een ondernemer een nieuwe volledig emissieloze bedrijfsauto koopt of financieel leaset. Leaset een ondernemer operationeel? Dan kan de leasemaatschappij de subsidie aanvragen en in de operationele lease verwerken.

Voor welke bedrijfsauto’s?

Nieuwe volledig emissieloze bedrijfsauto’s die alleen rijden door een elektromotor komen voor de subsidie in aanmerking. Daarnaast gelden voor deze auto de volgende voorwaarden:

  • de auto valt onder voertuigclassificatie N1 of N2 en heeft een maximaal gewicht van 4.250 kilogram,
  • de netto catalogusprijs (bij N1) of verkoopprijs excl. btw (bij N2) is hoger dan € 20.000,
  • Is sprake van een elektrische bedrijfsauto N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen, dan geldt bovendien een minimale WLTP actieradius van 100 kilometer, voor de overige elektrische bedrijfsauto’s geldt deze voorwaarde niet.

Tip!

Controleer of de auto nieuw is. Dit is alleen het geval als de datum van eerste toelating, de datum van tenaamstelling op naam en de datum waarop de auto op kenteken is geregistreerd, gelijk aan elkaar zijn. Is dat niet het geval, dan wordt de auto niet als nieuw aangemerkt. Er bestaat dan geen recht op subsidie.

Hoogte subsidie

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de voertuigcategorie:

  • N1: 10% van de netto catalogusprijs maar maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto,
  • N2: 10% van de verkoopprijs ex btw (zoals opgenomen in de overeenkomst) maar maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Andere voorwaarden

Naast de voorwaarden voor de soort auto, gelden nog andere voorwaarden. Eén van de belangrijkste is dat de koop- of financiële leaseovereenkomst nog niet definitief mag zijn op het moment dat je de subsidie aanvraagt. Ook mag de bedrijfsauto dan nog niet aan jou geleverd zijn of op jouw naam staan.

Let op!

Voor (voorlopige) koop- of financiële leaseovereenkomsten gesloten vóór 1 januari 2021 heb je geen recht op subsidie.

Aanvragen

De ondernemer kan de subsidie aanvragen vanaf 15 maart 2021 bij RVO.nl. Voor de aanvraag is eHerkenning niveau 2+ of hoger nodig met de juiste machtiging.

Let op!

De auto moet minimaal drie jaar op naam van de subsidieontvanger blijven staan. Is dat niet het geval, dan moet (mogelijk) een deel van de subsidie terugbetaald worden.

Tot slot

Heb je vragen over de subsidie op de emissieloze bedrijfsauto? Of wil je meer weten over het aanschaffen of leasen van een bedrijfsmiddel? Onze financieringsadviseurs beantwoorden graag jouw vragen. Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Auto en fiscus 2020
De belastingen op auto's zijn de laatste jaren steeds verder aangescherpt. Dit maakt fiscaal vriendelijk autorijden lastiger. Er zijn nog steeds mogelijkheden, maar de voordelen zijn voor een steeds kleinere groep beschikbaar. 
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Het juiste gebruik van btw-nummers
Ondernemers ontvangen tegenwoordig van de Belastingdienst twee verschillende btw-nummers: een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer (btw-id). Het is belangrijk om bij communicatie en verificatie van je klanten altijd het correcte nummer te gebruiken, aangezien dit in de praktijk regelmatig fout gaat.
Lees verder
arrow right
Starten
Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!
Lees verder
arrow right