18 december 2019

Stijging wegenbelasting dieselauto's

Vanaf 1 januari 2020 gaat de wegenbelasting voor oude dieselauto's stijgen. Hoeveel de wegenbelasting stijgt voor uw auto is afhankelijk van de uitstoot van fijnstof. Als de uitstaat boven de 5 mg/km of 10 mg/kWh is dan kunt u rekenen op een verhoging.

Roetfilter

Auto's met een 'af-fabriek' geleverd roetfilter worden in beginsel geacht aan de norm te voldoen. Is het filter echter weggehaald, dan betaalt u toch de hogere wegenbelasting, tenzij u kunt bewijzen dat de uitstoot van fijnstof onder de norm blijft.

Dieselpersonenauto's van na 1 september 2009

Dieselpersonenauto's van na 1 september 2009 worden ook geacht aan de norm te voldoen, met uitzondering van de auto's die vóór deze datum een typegoedkeuring kregen en pas later op de markt zijn gebracht.

Hoeveel extra wegenbelasting?

De extra te betalen wegenbelasting bedraagt 15%. Voor een personenauto met een gewicht van 1.000 kg is dit zo'n € 130-€ 150 extra per jaar, afhankelijk van de provincie waarin u woont.

Oldtimers hebben geen last

Auto's van 40 jaar en ouder betalen in beginsel geen wegenbelasting. De verhoging per 1 januari a.s. raakt hun eigenaren dan ook niet.

Heeft u vragen over de wegenbelasting van oude dieselauto's? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Patrick de Lange

Patrick de Lange

Relatiebeheerder

Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Aftrekbaarheid van boetes en dwangsommen
Boetes en dwangsommen kunnen niet worden afgetrokken van de winst, inclusief de bijbehorende kosten. Om de onduidelijkheid hieromtrent in de praktijk aan te pakken, heeft de Belastingdienst verduidelijkingen gegeven over de beperkingen in aftrekbaarheid.
Lees verder
arrow right
Verhoging van minimumloon per 1 juli
Per 1 juli 2024 wordt het minimumloon toch met 1,2% verhoogd, zoals besloten door de Tweede Kamer na aanneming van een motie. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hadden echter gewaarschuwd tegen deze extra verhoging, vanwege de reeds aanzienlijke stijging van het minimumloon en de daarmee gepaard gaande sterke toename van loonkosten.
Lees verder
arrow right
Jaarrekening & advies
Wij helpen je graag bij het opstellen, controleren en beoordelen van de jaarrekening. Maar wij gaan ook next level en kijken samen naar de toekomst!
Lees verder
arrow right