9 januari 2023

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Ben je van plan om als particulier een nieuwe of gebruikte elektrische auto aan te schaffen? Ook in 2023 kun je hiervoor weer subsidie aanvragen. In dit nieuwsartikel vind je meer informatie over de Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). 

De subsidieregeling in één overzicht

  • Nieuwe auto: Voor een nieuwe auto die je koopt, kun je € 2.950 subsidie aanvragen. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die je afsluit op of na 1 januari 2023. Meer over deze regeling.
  • Koop gebruikt auto: Voor een gebruikte auto die je koopt, kun je € 2.000 subsidie aanvragen. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die je afsluit op of na 1 januari 2023. Meer over deze regeling.
  • Private lease nieuwe auto: Voor een nieuwe auto die je private leaset, kun je € 2.950 subsidie aanvragen. Dit kan alleen met een leaseovereenkomst die je afsluit op of na 1 januari 2023. Meer over deze regeling.
  • Private lease gebruikte auto: Voor een gebruikte auto die je private leaset, kun je € 2.000 subsidie aanvragen. Dit kan alleen met een leaseovereenkomst die je afsluit op of na 1 januari 2023. Meer over deze regeling.

Voorwaarden

Deze subsidie kent een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn dat de auto pas vanaf 1 januari 2023 op jouw naam mag staan, dat de catalogusprijs tussen de € 12.000 en € 45.000 ligt en dat de auto een actieradius heeft van minstens 120 kilometer. Ook moet de koopovereenkomst op of na 1 januari 2023 zijn gesloten.

Aanvragen

Aanvragen van de subsidie kan vanaf 10 januari 9.00 uur digitaal via RVO.nl. Hiertoe is DigiD vereist.

Alleen voor particulieren

De subsidie is alleen bestemd voor particulieren. Ondernemers kunnen de subsidie wel aanvragen, maar de auto mag dus niet tot het ondernemingsvermogen worden gerekend. Als ze de auto tot het privévermogen rekenen, kunnen ze voor zakelijke kilometers € 0,21/km ten laste van de winst brengen.

Tijdig aanvragen

De totale beschikbare subsidie voor nieuwe elektrische auto's bedraagt € 67 miljoen, voor gebruikte € 32,4 miljoen. Als de subsidie op is, wordt er geen subsidie meer verstrekt.

Tip!
Het is dus van belang de subsidie tijdig aan te vragen. Ook is het nuttig op de site van de RVO te kijken - voordat je tot koop overgaat - of er op het moment van aanvragen nog subsidie beschikbaar is. Zo niet, dan moet je voor een subsidie wachten tot 2024.

Let op!

2024 is tevens het laatste jaar dat er subsidie wordt verstrekt voor de aanschaf van een elektrische auto.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Patrick de Lange

Patrick de Lange

Relatiebeheerder

Btw en buitenland 2024
Indien je goederen over de grens levert of diensten verleent aan klanten buiten Nederland, is het essentieel om de mogelijke btw-verplichtingen in andere landen te onderzoeken. Dat roept vragen op zoals: Moet ik btw in rekening brengen? Welk tarief moet ik hanteren? Wie is verantwoordelijk voor de btw-afdracht? In welk land moet de btw worden voldaan? Hoe kan ik betaalde btw terugvorderen? Deze advieswijzer belicht op hoofdlijnen de btw-verplichtingen die relevant kunnen zijn wanneer je internationaal zakendoet.
Lees verder
arrow right
Deliveroo-arrest: holistische beoordeling van arbeidsrelaties
In het Deliveroo-arrest heeft de Hoge Raad verklaard dat bij de beoordeling van de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst een holistische benadering wordt gehanteerd. Dit houdt in dat alle feiten en omstandigheden in beschouwing worden genomen. In een recente zaak viel deze beoordeling uit ten nadele van de persoon die beweerde dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst.
Lees verder
arrow right
Corona update | oktober 2020
Om bedrijven te ondersteunen die door de coronacrisis worden getroffen komt het kabinet opnieuw met steunmaatregelen. De nieuwe steunmaatregelen komen boven op de al bestaande regelingen en betreffen vooral de uitbreiding van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). In december van dit jaar wordt opnieuw overlegd over het steunpakket. Je leest alle nieuwe steunmaatregelen in de onderstaande blokken. Het is een handig naslagwerk voor jou als ondernemer. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right