Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

9 januari 2023

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Ben je van plan om als particulier een nieuwe of gebruikte elektrische auto aan te schaffen? Ook in 2023 kun je hiervoor weer subsidie aanvragen. In dit nieuwsartikel vind je meer informatie over de Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). 

De subsidieregeling in één overzicht

  • Nieuwe auto: Voor een nieuwe auto die je koopt, kun je € 2.950 subsidie aanvragen. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die je afsluit op of na 1 januari 2023. Meer over deze regeling.
  • Koop gebruikt auto: Voor een gebruikte auto die je koopt, kun je € 2.000 subsidie aanvragen. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die je afsluit op of na 1 januari 2023. Meer over deze regeling.
  • Private lease nieuwe auto: Voor een nieuwe auto die je private leaset, kun je € 2.950 subsidie aanvragen. Dit kan alleen met een leaseovereenkomst die je afsluit op of na 1 januari 2023. Meer over deze regeling.
  • Private lease gebruikte auto: Voor een gebruikte auto die je private leaset, kun je € 2.000 subsidie aanvragen. Dit kan alleen met een leaseovereenkomst die je afsluit op of na 1 januari 2023. Meer over deze regeling.

Voorwaarden

Deze subsidie kent een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn dat de auto pas vanaf 1 januari 2023 op jouw naam mag staan, dat de catalogusprijs tussen de € 12.000 en € 45.000 ligt en dat de auto een actieradius heeft van minstens 120 kilometer. Ook moet de koopovereenkomst op of na 1 januari 2023 zijn gesloten.

Aanvragen

Aanvragen van de subsidie kan vanaf 10 januari 9.00 uur digitaal via RVO.nl. Hiertoe is DigiD vereist.

Alleen voor particulieren

De subsidie is alleen bestemd voor particulieren. Ondernemers kunnen de subsidie wel aanvragen, maar de auto mag dus niet tot het ondernemingsvermogen worden gerekend. Als ze de auto tot het privévermogen rekenen, kunnen ze voor zakelijke kilometers € 0,21/km ten laste van de winst brengen.

Tijdig aanvragen

De totale beschikbare subsidie voor nieuwe elektrische auto's bedraagt € 67 miljoen, voor gebruikte € 32,4 miljoen. Als de subsidie op is, wordt er geen subsidie meer verstrekt.

Tip!
Het is dus van belang de subsidie tijdig aan te vragen. Ook is het nuttig op de site van de RVO te kijken - voordat je tot koop overgaat - of er op het moment van aanvragen nog subsidie beschikbaar is. Zo niet, dan moet je voor een subsidie wachten tot 2024.

Let op!

2024 is tevens het laatste jaar dat er subsidie wordt verstrekt voor de aanschaf van een elektrische auto.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Eindejaarstips 2021

Eindejaarstips 2021

Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Snelstart

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.