20 januari 2021

Welk tarief overdrachtsbelasting geldt voor jou?

Sinds 2021 zijn de tarieven van de overdrachtsbelasting gewijzigd. Ben jij van plan om een woning aan te kopen en wil je het lage tarief van 2% of de vrijstelling toepassen? Dan dien een verklaring van de Belastingdienst in te vullen. Met behulp van de verklaring kan de notaris het verlaagde tarief of de vrijstelling toepassen. 

Laag tarief

De overdrachtsbelasting kent sinds dit jaar verschillende tarieven voor woningen. Het bestaande lage tarief van 2% is alleen nog maar van toepassing voor degene die zelf voor langere tijd in de woning gaat wonen.

Vrijstelling

Je komt in aanmerking voor een vrijstelling als je een woning koopt, er zelf voor langere tijd in gaat wonen, 18 tot en met 34 jaar oud bent en de vrijstelling nog niet eerder hebt toegepast. Vanaf 1 april van dit jaar komt daar de eis bij dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000, daarboven betaal je toch het tarief van 2%.

Tarief 8%

Het tarief is 8% in alle overige gevallen, tenzij een andere vrijstelling van toepassing is. Voor onder meer de tweede woning, de woning die verhuurd wordt en ook voor bedrijfspanden is het tarief dus ook 8%.

Verklaring

Dat aan de eisen voor het lage tarief van 2% of aan de eisen voor de vrijstelling voldaan wordt, moet blijken uit een ondergetekende verklaring die op de site van de Belastingdienst is te vinden. De verklaring moet worden ingevuld, geprint, ondertekend en afgegeven aan de notaris.

Let op!

Wordt de woning door meerdere personen verkregen, dan moet iedere verkrijger een eigen verklaring invullen en ondertekenen.

Tot slot

Heb je vragen over de overdrachtsbelasting? Of wil je meer weten over de verklaring van de Belastingdienst? Onze adviseurs ondersteunen je graag. Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belangrijke ontwikkelingen rondom loonkostenvoordeel (LKV)
De Belastingdienst stelt dat een loonkostenvoordeel (LKV) vervalt bij een overgang van een onderneming naar een nieuwe werkgever. Momenteel loopt hierover een rechtszaak waarin een andere beslissing is genomen. De Hoge Raad moet nog een oordeel vellen. Zorg er daarom voor dat je in de tussentijd je rechten veiligstelt.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie mkb-ondernemers en audit klanten. Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een Junior Belastingadviseur (32-40 uur). Wil jij een topstart van je carrière? Dan zoeken wij jou.
Lees verder
arrow right
Vincent van Loo

Vincent van Loo

Managementassistent

Ivo van der Oord

Ivo van der Oord

Belastingadviseur