Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

8 maart 2022

Stijging tarief overdrachtsbelasting 2023

Ben je van plan om een woning aan te schaffen die je niet als hoofdverblijf gaat gebruiken? Er is aangekondigd dat het overdrachtsbelastingtarief vanaf 1 januari 2023 verhoogd wordt naar 9%. Eerder werd in 2021 het overdrachtsbelastingtarief al verhoogd van 6 naar 8%.

Verhoging

Bij het aanschaffen van een onroerende zaak is overdrachtsbelasting verschuldigd. Vanaf 1979 tot en met 2020 bedroeg het tarief van deze overdrachtsbelasting 6%, maar met ingang van 1 januari 2021 is dit verhoogd naar 8%. Vanaf 2023 wordt dit tarief dus nog verder verhoogd naar 9%.

Tarief 8% of 9%?

Heffing van overdrachtsbelasting vindt plaats op het moment dat de notariële akte van levering wordt opgemaakt. Dit betekent dat als je een aankoop van een onroerende zaak in 2022 doet, maar de notariële levering in 2023 plaatsvindt, je dus 9% overdrachtsbelasting betaalt.

Tip!

Lukt het niet om in 2022 notarieel te leveren, dan kan een Groninger-akte in 2022 uitkomst bieden. In zo’n akte wordt afgesproken dat de eigendom van een onroerende zaak al wel wordt geleverd, maar de koopprijs nog niet wordt betaald. Bij niet betalen komt de eigendom automatisch weer toe aan de verkoper. Overweeg bij een Groninger-akte wel of de extra kosten van zo’n akte opwegen tegen het tariefvoordeel van 1% dat daarmee behaald kan worden.

Tarief 2% of een vrijstelling

Als een natuurlijke persoon een woning verkrijgt die hij of zij als hoofdverblijf gaat gebruiken, geldt onder voorwaarden een lager overdrachtsbelastingtarief van 2%. Dit tarief blijft ook vanaf 2023 2%.

Tip!

Voor starters (vanaf 18 jaar tot 35 jaar) kan in zo’n geval zelfs een vrijstelling overdrachtsbelasting gelden. Ook hiervoor gelden voorwaarden. Laat je hierover goed informeren.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Onbelast schenken voor eigen woning?

Onbelast schenken voor eigen woning?

03-03-2022

Wil je onbelast een schenking doen voor de eigen woning? In het coalitieakkoord is opgenomen dat dit wordt afgeschaft. In 2022 blijft het in ieder geval nog mogelijk om gebruik te maken van de volledige schenkingsvrijstelling.
Eenmalige vrijstelling overdrachtsbelasting 2023

Eenmalige vrijstelling overdrachtsbelasting 2023

08-02-2022

Ben je voornemens om een huis aan te kopen? Voor kopers van 18 tot 35 jaar oud geldt een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting als zij een woning kopen van maximaal € 400.000. Vanaf 2023 bedraagt deze woningwaardegrens € 440.000.
Btw-vraagstukken

Btw-vraagstukken

Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden

Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden beperk je de financiële risico’s voor jouw onderneming.
Zelfstandig aangiftemedewerker

Zelfstandig aangiftemedewerker

  • Den Helder
  • 32-40 uur
  • studerend/afgerond HBO (Fiscaal) Recht