17 februari 2025

Te hoge Aof-premies: miljardenclaim werkgevers op komst

Werkgevers hebben de afgelopen jaren circa 25 miljard euro te veel betaald aan Aof-premies aan het UWV. Om deze premies terug te vorderen is er nu een grootschalige claimactie gestart. Deze actie wordt geleid door fiscalisten Jacob Mook en Cor Overduin via hun initiatief Massaalbezwaar.nl.

Waarom deze claimactie?

De Aof-premie, die werkgevers betalen aan het UWV, vult het arbeidsongeschiktheidsfonds voor uitkeringen aan arbeidsongeschikten. Volgens Massaalbezwaar.nl wordt de premie sinds 2019 structureel te hoog vastgesteld. Je kunt je als werkgever aansluiten bij de claimactie via www.massaalbezwaar.nl. Hoe meer werkgevers zich aansluiten, hoe sterker je staat in de juridische procedure.

Impact op verschillende sectoren

De te hoge premies treffen niet alleen commerciële bedrijven. Ook non-profit organisaties zoals ziekenhuizen, woningcorporaties en zorginstellingen zijn gedupeerd. Zelfs de overheid als werkgever betaalt te veel.


Omvang van de overbetaling

Het Aof werkt met een omslagstelsel: de jaarlijkse premies financieren de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (voornamelijk WIA). In de periode 2019-2024 is ongeveer 25 miljard euro te veel betaald. Tel je de jaren daarvoor erbij op, dan kom je op een totaal van 33 miljard euro aan teveel betaalde premies per 1 januari 2025.

Concrete impact voor werkgevers

Als je een jaarlijkse loonsom van 500.000 euro hebt, heb je in de periode 2019-2024 ongeveer 45.000 euro teveel betaald. Via de claimactie kun je dit bedrag terugvorderen. Voor het jaar 2019 is wel haast geboden vanwege mogelijke verjaring.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Fiets van de zaak: Wat mag je vergoeden?
Werkgevers kunnen voor een relatief klein bedrag een (elektrische) fiets aan hun personeel ter beschikking stellen. Wat is de eigen bijdrage voor de werknemer? En kunnen ook de kosten van het opladen van een ter beschikking gestelde elektrische fiets belastingvrij vergoed worden?
Lees verder
arrow right
Nieuwe functies Belastingdienst: Naheffingsaanslagen btw direct inzien en betalen
De Belastingdienst heeft het ‘Overzicht betalen en ontvangen’ uitgebreid. Vanaf nu kun je ook naheffingsaanslagen voor de btw direct inzien én tot € 50.000 direct betalen via iDEAL. Daarnaast zijn er extra inlogmogelijkheden toegevoegd, waaronder eHerkenning en DigiD Machtigen. Dit maakt het makkelijker om openstaande posten te beheren — ook namens een overleden belastingplichtige.
Lees verder
arrow right
Btw-tarief voor online leeromgevingen: 9% of 21%?
Voor het elektronisch leveren van digitale educatieve informatie geldt het btw-tarief van 9%. De vraag werd aan de Belastingdienst gesteld of dit tarief van toepassing is op alle toegang tot online leeromgevingen. De Belastingdienst antwoordde negatief en schetste drie situaties met betrekking tot online leeromgevingen. In twee van deze gevallen moet 21% btw worden berekend, terwijl in slechts één situatie het 9% btw-tarief van toepassing is.
Lees verder
arrow right