17 februari 2025

Te hoge Aof-premies: miljardenclaim werkgevers op komst

Werkgevers hebben de afgelopen jaren circa 25 miljard euro te veel betaald aan Aof-premies aan het UWV. Om deze premies terug te vorderen is er nu een grootschalige claimactie gestart. Deze actie wordt geleid door fiscalisten Jacob Mook en Cor Overduin via hun initiatief Massaalbezwaar.nl.

Waarom deze claimactie?

De Aof-premie, die werkgevers betalen aan het UWV, vult het arbeidsongeschiktheidsfonds voor uitkeringen aan arbeidsongeschikten. Volgens Massaalbezwaar.nl wordt de premie sinds 2019 structureel te hoog vastgesteld. Je kunt je als werkgever aansluiten bij de claimactie via www.massaalbezwaar.nl. Hoe meer werkgevers zich aansluiten, hoe sterker je staat in de juridische procedure.

Impact op verschillende sectoren

De te hoge premies treffen niet alleen commerciële bedrijven. Ook non-profit organisaties zoals ziekenhuizen, woningcorporaties en zorginstellingen zijn gedupeerd. Zelfs de overheid als werkgever betaalt te veel.


Omvang van de overbetaling

Het Aof werkt met een omslagstelsel: de jaarlijkse premies financieren de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (voornamelijk WIA). In de periode 2019-2024 is ongeveer 25 miljard euro te veel betaald. Tel je de jaren daarvoor erbij op, dan kom je op een totaal van 33 miljard euro aan teveel betaalde premies per 1 januari 2025.

Concrete impact voor werkgevers

Als je een jaarlijkse loonsom van 500.000 euro hebt, heb je in de periode 2019-2024 ongeveer 45.000 euro teveel betaald. Via de claimactie kun je dit bedrag terugvorderen. Voor het jaar 2019 is wel haast geboden vanwege mogelijke verjaring.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Aanscherping kennismigrantenregeling aangekondigd
Het kabinet wil de Nederlandse kenniseconomie versterken en tegelijkertijd de instroom van migranten beperken. Daarom wordt de kennismigrantenregeling aangescherpt, zodat deze beter aansluit op het talent dat het Nederlandse bedrijfsleven nodig heeft.
Lees verder
arrow right
Scholing en Personeel 2025
Heb je personeel in dienst dat een opleiding volgt? Dan kun je misschien gebruikmaken van de subsidieregeling Praktijkleren. Ook is er, onder bepaalde voorwaarden, een financiële bijdrage mogelijk vanuit het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds van jouw branche. Daarnaast zijn er verschillende andere subsidies, zoals de SLIM-subsidie en regionale regelingen. In dit artikel worden deze mogelijkheden toegelicht.
Lees verder
arrow right
Tien ontwikkelingen rond lonen in 2025
De afgelopen tijd zijn er verschillende ontwikkelingen geweest op het gebied van lonen. Wij zetten er tien overzichtelijk voor je op een rij.
Lees verder
arrow right