1 december 2020

Hoe zit het met de toetsing van de RI&E?

Als werkgever ben je verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en bijbehorend plan te hebben. Dit moet getoetst worden door een certificeerde arbodienst of deskundige. Maar geldt dit ook voor kleine werkgevers? Voor kleine werkgevers tot 25 werknemers geldt een vrijstelling, mits je gebruikmaakt van een erkend RI&E-instrument voor jouw branche. Grotere werkgevers moeten de RI&E altijd laten toetsen.

RI&E is wettelijk verplicht

Elke werkgever is volgens de Arbowet verplicht om ervoor te zorgen dat zijn organisatie beschikt over een actuele Risico Inventarisatie & Evaluatie, ook wel RI&E genoemd, met bijhorend plan. Het is een praktisch hulpmiddel om in kaart te brengen welke risico’s jouw werknemers lopen in de uitvoering van hun werk. In het bijbehorend plan van aanpak geef je aan hoe je deze risico’s gaat aanpakken. De wet verplicht ook dat jouw RI&E door een gecertificeerde arbodienst of deskundige getoetst wordt.

Uitzondering voor de toetsing?

U kunt de RI&E zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een deskundige. Voer je de RI&E zelf uit, bijvoorbeeld met een branche-RI&E, dan moet de RI&E in de meeste gevallen getoetst worden door een gecertificeerde arbodienst of deskundige. Er zijn echter uitzonderingen op de toetsingsverplichting. Heb je minder dan 25 werknemers in dienst én kun je gebruik maken van een erkende branche-RI&E? Dan hoeft je RI&E niet getoetst te worden. In alle overige situaties moet jouw RI&E getoetst worden.

Voorwaarden erkende branche-RI&E

Erkende RI&E-instrumenten voor de verschillende branches moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten werkgevers en werknemers uit dezelfde branche het instrument in samenwerking hebben opgesteld. Het instrument moet ook getoetst zijn door een gecertificeerde arbokerndeskundige. Verder moet het instrument aangemeld zijn bij het Steunpunt RI&E en op de website (www.rie.nl) digitaal verkrijgbaar zijn.

Medezeggenschap heeft instemmingsrecht

De RI&E en het plan van aanpak moeten na de toetsing door de gecertificeerde deskundige ook worden toegezonden aan de ondernemingsraad (OR) of de personeelsvertegenwoordiging (PVT). Zij hebben instemmingsrecht. In de Arbowet is ook vastgelegd dat werknemers het recht hebben om de RI&E in te zien. Hoe meer werknemers op de hoogte zijn van de risico’s, hoe beter zij er rekening mee kunnen houden.

Arbeidsinspectie

Wanneer de Arbeidsinspectie een bezoek brengt aan jouw bedrijf, dan kunnen zij vragen naar de RI&E. Heb jij geen (actuele) RI&E, dan kan de Arbeidsinspectie je hiervoor een boete opleggen. Daarnaast loop je dit risico ook als er onverhoopt een bedrijfsongeval plaatsvindt en je niet over een (actuele) RI&E beschikt.

Meer informatie?

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een RI&E en bijbehorend plan voor jouw onderneming? Wil je weten of er een branche-RI&E van toepassing is op jouw bedrijf en of deze erkend is? Of moet jouw RI&E getoetst worden? Onze HRM-adviseurs en casemanagers ondersteunen je graag. Neem gerust contact met ons op.

Assistent accountant
Jouw hart gaat sneller kloppen van samenstelwerkzaamheden en klantcontact, maar daar stop je niet: je kijkt verder dan het werk op je bureau. Je denkt bewust na over waarom we werken zoals we doen, ondersteunt je collega’s en je draagt actief bij aan het verbeteren van interne processen.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2021
Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst onderzoekt onbelast verstrekken van koffiebeker
Werkgevers dienen plastic bekers bij faciliteiten zoals koffieautomaten en waterkranen te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Dit heeft ertoe geleid dat de Belastingdienst zich moest buigen over de kwestie of het verstrekken van koffiebekers op kantoor belastingvrij mogelijk is.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Leren van ervaren experts binnen het team en jezelf ontwikkelen tot een zelfstandig assistent accountant? Dat kan! 
Lees verder
arrow right
Relatiebeheerder/ accountant voor de samenstelpraktijk
Als relatiebeheerder ben jij de sleutelfiguur tussen onze klanten en het team. Jij krijgt de kans om jouw expertise in samenstelwerkzaamheden, adviesopdrachten en clientcontact te laten zien.
Met jouw professionaliteit draag je bij aan het begeleiden en adviseren van onze klanten. Jij begrijpt hun behoeften en ondersteunt bij hun vragen. Solliciteer nu en word onderdeel van ons gedreven team.
Lees verder
arrow right
Herfinancieren
Het optimaliseren van een financieringsstructuur, oftewel herfinancieren, gebeurt steeds vaker.
Lees verder
arrow right