1 december 2020

Hoe zit het met de toetsing van de RI&E?

Als werkgever ben je verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en bijbehorend plan te hebben. Dit moet getoetst worden door een certificeerde arbodienst of deskundige. Maar geldt dit ook voor kleine werkgevers? Voor kleine werkgevers tot 25 werknemers geldt een vrijstelling, mits je gebruikmaakt van een erkend RI&E-instrument voor jouw branche. Grotere werkgevers moeten de RI&E altijd laten toetsen.

RI&E is wettelijk verplicht

Elke werkgever is volgens de Arbowet verplicht om ervoor te zorgen dat zijn organisatie beschikt over een actuele Risico Inventarisatie & Evaluatie, ook wel RI&E genoemd, met bijhorend plan. Het is een praktisch hulpmiddel om in kaart te brengen welke risico’s jouw werknemers lopen in de uitvoering van hun werk. In het bijbehorend plan van aanpak geef je aan hoe je deze risico’s gaat aanpakken. De wet verplicht ook dat jouw RI&E door een gecertificeerde arbodienst of deskundige getoetst wordt.

Uitzondering voor de toetsing?

U kunt de RI&E zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een deskundige. Voer je de RI&E zelf uit, bijvoorbeeld met een branche-RI&E, dan moet de RI&E in de meeste gevallen getoetst worden door een gecertificeerde arbodienst of deskundige. Er zijn echter uitzonderingen op de toetsingsverplichting. Heb je minder dan 25 werknemers in dienst én kun je gebruik maken van een erkende branche-RI&E? Dan hoeft je RI&E niet getoetst te worden. In alle overige situaties moet jouw RI&E getoetst worden.

Voorwaarden erkende branche-RI&E

Erkende RI&E-instrumenten voor de verschillende branches moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten werkgevers en werknemers uit dezelfde branche het instrument in samenwerking hebben opgesteld. Het instrument moet ook getoetst zijn door een gecertificeerde arbokerndeskundige. Verder moet het instrument aangemeld zijn bij het Steunpunt RI&E en op de website (www.rie.nl) digitaal verkrijgbaar zijn.

Medezeggenschap heeft instemmingsrecht

De RI&E en het plan van aanpak moeten na de toetsing door de gecertificeerde deskundige ook worden toegezonden aan de ondernemingsraad (OR) of de personeelsvertegenwoordiging (PVT). Zij hebben instemmingsrecht. In de Arbowet is ook vastgelegd dat werknemers het recht hebben om de RI&E in te zien. Hoe meer werknemers op de hoogte zijn van de risico’s, hoe beter zij er rekening mee kunnen houden.

Arbeidsinspectie

Wanneer de Arbeidsinspectie een bezoek brengt aan jouw bedrijf, dan kunnen zij vragen naar de RI&E. Heb jij geen (actuele) RI&E, dan kan de Arbeidsinspectie je hiervoor een boete opleggen. Daarnaast loop je dit risico ook als er onverhoopt een bedrijfsongeval plaatsvindt en je niet over een (actuele) RI&E beschikt.

Meer informatie?

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een RI&E en bijbehorend plan voor jouw onderneming? Wil je weten of er een branche-RI&E van toepassing is op jouw bedrijf en of deze erkend is? Of moet jouw RI&E getoetst worden? Onze HRM-adviseurs en casemanagers ondersteunen je graag. Neem gerust contact met ons op.

Inkomsten uit daytrading: zo zit het fiscaal
Daytrading is een actieve beleggingsvorm waarbij aandelen of andere producten vaak binnen één dag worden gekocht en verkocht. Het doel is te profiteren van snelle koersschommelingen om winst te maken. Maar hoe worden deze resultaten fiscaal behandeld?
Lees verder
arrow right
Integratie Gezond Ondernemen en Omnyacc Hoorn
Goed nieuws! Vanaf heden wordt onze Omnyacc pensioen- en HRM-afdeling versterkt door de samenwerking met Gezond Ondernemen uit Wognum!
Lees verder
arrow right
Massaal bezwaar mogelijk tegen belastingrente IB
Vanaf 8 mei 2025 vallen bezwaren tegen belastingrente op aanslagen inkomstenbelasting onder de regeling massaal bezwaar. Dit geldt ook voor andere belastingen, zoals loonbelasting en omzetbelasting. Let op: om mee te doen, moet je wel tijdig bezwaar indienen.
Lees verder
arrow right
Dashboarding: tijdig bijsturen
Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.
Lees verder
arrow right
Tessa Bleijendaal

Tessa Bleijendaal

Salaris- en personeelsadviseur

Frank Zwagerman

Frank Zwagerman

Belastingadviseur