25 februari 2025

Toezicht op digitale diensten gestart onder DSA

In Nederland is het toezicht gestart op digitale diensten die onder de Europese Digital Services Act (DSA) vallen. De DSA moet online misleiding tegengaan, illegale content bestrijden en een gelijk speelveld creëren voor digitale platforms, van sociale netwerken tot online marktplaatsen.

Wie?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaan de naleving van de DSA in Nederland handhaven.

Voor wie geldt DSA?

Naast online marktplaatsen, geldt de DSA ook voor sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders, online reis- en accommodatieplatforms, internetproviders en diensten om content te delen, zoals videoplatforms.

Regels voor digitale diensten

De regels waar digitale diensten zich aan te houden hebben, betekenen onder meer een verbod op het personaliseren van advertenties op grond van bijvoorbeeld geloofsovertuiging of seksuele geaardheid. Minderjarigen genieten een extra bescherming om te voorkomen dat er ongepaste reclame op hun scherm verschijnt.

Ingrijpen bij meldingen

De DSA bevat ook verplichtingen als online dienstverleners meldingen krijgen van gebruikers, bijvoorbeeld over illegale content. Ook hierop houdt de ACM toezicht. Ook overtredingen van elders gevestigde online diensten kunnen worden gemeld bij de ACM.

Rol Europese Commissie

De Europese Commissie houdt zelf toezicht op de 25 grootste Europese bedrijven die onder de DSA vallen, zoals Amazon, Google en Booking.com.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Nieuwe regels voor servicekosten huurwoningen vanaf 2026
Na goedkeuring door de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met een wetswijziging die meer duidelijkheid moet geven over servicekosten bij huurwoningen. In de wet is onder andere vastgelegd welke kosten wel en niet als servicekosten mogen worden gerekend. De nieuwe regels gelden vanaf 2026.
Lees verder
arrow right
Alles wat je moet weten: nieuwe site voor startende ondernemers
Als je een onderneming wilt starten, komt er veel op je af. Er zijn tal van zaken die geregeld moeten worden en waar je aan moet voldoen. Een nieuwe website biedt hierbij overzicht en helderheid.
Lees verder
arrow right
Onjuiste opzegtermijn door werknemer: wie betaalt wat?
Een werknemer dacht dat hij per direct zijn dienstverband met de werkgever kon beëindigen door middel van een ontslagbrief. Hij was zich er echter niet van bewust dat hij wettelijk verplicht is om een opzegtermijn in acht te nemen.
Lees verder
arrow right