25 februari 2025

Toezicht op digitale diensten gestart onder DSA

In Nederland is het toezicht gestart op digitale diensten die onder de Europese Digital Services Act (DSA) vallen. De DSA moet online misleiding tegengaan, illegale content bestrijden en een gelijk speelveld creëren voor digitale platforms, van sociale netwerken tot online marktplaatsen.

Wie?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaan de naleving van de DSA in Nederland handhaven.

Voor wie geldt DSA?

Naast online marktplaatsen, geldt de DSA ook voor sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders, online reis- en accommodatieplatforms, internetproviders en diensten om content te delen, zoals videoplatforms.

Regels voor digitale diensten

De regels waar digitale diensten zich aan te houden hebben, betekenen onder meer een verbod op het personaliseren van advertenties op grond van bijvoorbeeld geloofsovertuiging of seksuele geaardheid. Minderjarigen genieten een extra bescherming om te voorkomen dat er ongepaste reclame op hun scherm verschijnt.

Ingrijpen bij meldingen

De DSA bevat ook verplichtingen als online dienstverleners meldingen krijgen van gebruikers, bijvoorbeeld over illegale content. Ook hierop houdt de ACM toezicht. Ook overtredingen van elders gevestigde online diensten kunnen worden gemeld bij de ACM.

Rol Europese Commissie

De Europese Commissie houdt zelf toezicht op de 25 grootste Europese bedrijven die onder de DSA vallen, zoals Amazon, Google en Booking.com.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Wetsvoorstel nieuw box 3-stelsel ongewijzigd naar Tweede Kamer
De staatssecretaris van Financiën heeft aangekondigd dat hij het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel zonder wijzigingen zal indienen bij de Tweede Kamer. Dit besluit volgt ondanks een eerder advies van de Raad van State in december 2024 om aanpassingen door te voeren.
Lees verder
arrow right
Zakelijke en privé-uitgaven strikt gescheiden houden voorkomt fiscale risico’s
Als ondernemer of dga lopen zakelijke en privé-uitgaven soms door elkaar, maar het is cruciaal om deze strikt te scheiden. Gebeurt dit niet, dan kunnen fiscale gevolgen zoals naheffingen en boetes het gevolg zijn.
Lees verder
arrow right
Agro: Definitieve wijzigingen in GLB-voorwaarden vanaf 2025
Om in aanmerking te komen voor GLB-subsidies, zoals de basis- en ecopremie, moet je voldoen aan specifieke voorwaarden. De minister heeft na overleg met de EU enkele definitieve wijzigingen doorgevoerd, die ingaan vanaf 2025. Belangrijke aanpassingen betreffen veengrond, bodembedekking, bufferstroken en sociale conditionaliteiten. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze nieuwe regels om je subsidie niet mis te lopen.
Lees verder
arrow right