Dien je samen met je fiscale partner de aangifte inkomstenbelasting in? Dan moeten jullie gezamenlijk bepalen hoe jullie de zogenoemde gemeenschappelijke inkomensbestanddelen en het inkomen uit sparen en beleggen in box 3 verdelen. Deze verdeling kunnen jullie aanpassen, zolang de aanslag nog niet onherroepelijk vaststaat.
De gemeenschappelijke inkomensbestanddelen die je onderling kunt verdelen zijn:
Naast de gemeenschappelijke inkomensbestanddelen mag je ook het inkomen in box 3 onderling verdelen met jouw fiscale partner.
Verdeel je niet, dan worden de gemeenschappelijke inkomensbestanddelen en het inkomen in box 3 voor de helft aan jou en voor de andere helft aan jouw partner toegerekend. Dit is niet altijd voordelig, dus kun je het beste zelf voor een optimale verdeling kiezen, waarbij je samen zo min mogelijk belasting betaalt.
Als je een deel van het jaar een fiscale partner heeft, kun je er in jouw aangiftes in de meeste gevallen samen voor kiezen om toch het hele jaar als fiscaal partner te worden aangemerkt. Het is afhankelijk van de situatie of dit voordeliger is en het dus raadzaam is hiervoor te kiezen.
Een eenmaal gemaakte keuze voor de verdeling van jouw gemeenschappelijke inkomensbestanddelen en box 3 inkomen kun je wijzigen totdat jouw aanslag inkomstenbelasting onherroepelijk vaststaat. Dat geldt ook voor de keuze om al dan niet het hele jaar als fiscaal partner aangemerkt te willen worden. Dit is eind mei 2025 weer bevestigd in een uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.
Jouw definitieve aanslag inkomstenbelasting staat zes weken na de dagtekening onherroepelijk vast, tenzij je op tijd bezwaar maakt tegen de aanslag. Dan staat de aanslag pas onherroepelijk vast zes weken na de dagtekening van het uitspraak op jouw bezwaar, tenzij je op tijd in beroep gaat bij de rechtbank. Dan staat de aanslag pas onherroepelijk vast als de rechter uitspraak doet én je daar niet op tijd hoger beroep tegen aantekent.
In betreffende zaak ging het om de aangifte van een inmiddels overleden belastingplichtige en zijn fiscale partner. Zij hadden voor een bepaalde verdeling van de inkomsten in box 3 gekozen en ervoor gekozen om het hele jaar als fiscaal partner aangemerkt te worden. Op die keuzes wilden ze terugkomen, nadat de definitieve aanslagen van beiden onherroepelijk vaststonden. De inspecteur weigerde de aangiftes te herzien, waarna de zaak voor de rechtbank kwam. Die was het met de inspecteur eens en liet de aangiftes in stand.
Staat de aanslag onherroepelijk vast vanwege een collectieve uitspraak na een massaalbezwaarprocedure? Dan is mogelijk nog wel wijziging van de verdeling mogelijk. Rechtbank Den Haag heeft hierover prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad. In die casus ging het om de vraag of wijziging van de verdeling van het box 3-inkomen mogelijk is na de collectieve uitspraak op bezwaar van 4 februari 2025. Speelt dit bij jou, neem dan voor meer informatie contact op met onze adviseurs.