28 februari 2025

Uitkeringsgerechtigde niet altijd aansprakelijk voor fout UWV

Als het UWV per ongeluk geen loonbelasting inhoudt op een uitkering, betekent dit niet dat de uitkeringsgerechtigde daar automatisch de dupe van is. Wel moet worden aangetoond dat deze te goeder trouw was.

Te goeder trouw

Dit blijkt uit een arrest van het gerechtshof in Den Bosch. Dat belanghebbende te goeder trouw was, leidde het Hof af uit de feiten. Het Hof was ook van mening dat de man ervan uit had mogen gaan dat het UWV de inhoudingsverplichting wel was nagekomen. Dat dit niet was gebeurd, was ook niet opgevallen, omdat het slechts om een bedrag van zo’n € 60 per maand ging. Ook ontving de man niet automatisch loonstroken of jaaropgaven.

Naheffen bij UWV

Het Hof vindt het gelet op deze omstandigheden redelijker dat het risico dan voor rekening van de Belastingdienst komt. Bovendien kan het UWV de verschuldigde loonheffing ook naheffen bij het UWV. Het Hof houdt er daarbij geen rekening mee dat het UWV de verschuldigde loonbelasting wellicht zal verhalen op de uitkeringsgerechtigde. Ook dat deze de verschuldigde loonheffing in dat geval niet kan betalen, laat het Hof buiten beschouwing. Over eventuele kwijtschelding dient namelijk het UWV te beslissen.

Evenredigheidsbeginsel

Het Hof komt - alle omstandigheden afwegende - dan ook tot de conclusie dat de gevolgen van het foutief handelen van het UWV niet voor rekening van de uitkeringsgerechtigde moeten komen. Dit betekent dat ook op grond van het evenredigheidsbeginsel de aanslagen niet in stand kunnen blijven. Volgens dit beginsel mogen de nadelige gevolgen van een besluit immers niet onevenredig hoog zijn.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Geen renteaftrek goedkeuring bij nieuwbouwdepot via lening van niet-financiële instelling
De goedkeuring voor nieuwbouwdepots is niet van toepassing als de financiering afkomstig is van een niet-financiële instelling. Dit kan ertoe leiden dat zowel de lening als het depotbedrag voorlopig in box 3 moeten worden aangegeven en renteaftrek nog niet mogelijk is.
Lees verder
arrow right
Wanneer mag je je beroepen op opgewekt vertrouwen bij belastingzaken?
In het belastingrecht gelden niet alleen wetten, maar ook ongeschreven rechtsbeginselen zoals het vertrouwensbeginsel. Dit principe houdt in dat je onder bepaalde voorwaarden mag vertrouwen op toezeggingen van de Belastingdienst. Maar wanneer is er écht sprake van opgewekt vertrouwen? Een recente zaak bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant biedt helderheid.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst controleert toepassing lage Awf-premie in 2025
Werkgevers kunnen in juni 2025 een brief van de Belastingdienst ontvangen over een mogelijke herziening van de lage Awf-premie naar de hoge premie. Dit gebeurt als blijkt dat niet voldaan is aan de voorwaardelagen voor toepassing van het lage premiepercentage. Controleer zorgvuldig of een correctie nodig is en onderneem tijdig actie.
Lees verder
arrow right