28 februari 2025

Uitkeringsgerechtigde niet altijd aansprakelijk voor fout UWV

Als het UWV per ongeluk geen loonbelasting inhoudt op een uitkering, betekent dit niet dat de uitkeringsgerechtigde daar automatisch de dupe van is. Wel moet worden aangetoond dat deze te goeder trouw was.

Te goeder trouw

Dit blijkt uit een arrest van het gerechtshof in Den Bosch. Dat belanghebbende te goeder trouw was, leidde het Hof af uit de feiten. Het Hof was ook van mening dat de man ervan uit had mogen gaan dat het UWV de inhoudingsverplichting wel was nagekomen. Dat dit niet was gebeurd, was ook niet opgevallen, omdat het slechts om een bedrag van zo’n € 60 per maand ging. Ook ontving de man niet automatisch loonstroken of jaaropgaven.

Naheffen bij UWV

Het Hof vindt het gelet op deze omstandigheden redelijker dat het risico dan voor rekening van de Belastingdienst komt. Bovendien kan het UWV de verschuldigde loonheffing ook naheffen bij het UWV. Het Hof houdt er daarbij geen rekening mee dat het UWV de verschuldigde loonbelasting wellicht zal verhalen op de uitkeringsgerechtigde. Ook dat deze de verschuldigde loonheffing in dat geval niet kan betalen, laat het Hof buiten beschouwing. Over eventuele kwijtschelding dient namelijk het UWV te beslissen.

Evenredigheidsbeginsel

Het Hof komt - alle omstandigheden afwegende - dan ook tot de conclusie dat de gevolgen van het foutief handelen van het UWV niet voor rekening van de uitkeringsgerechtigde moeten komen. Dit betekent dat ook op grond van het evenredigheidsbeginsel de aanslagen niet in stand kunnen blijven. Volgens dit beginsel mogen de nadelige gevolgen van een besluit immers niet onevenredig hoog zijn.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Correcties bij fouten in BSN en geboortedatum in de aangifte loonheffingen
Bij het indienen van de aangifte loonheffingen kunnen fouten ontstaan, zoals een verkeerde combinatie van het burgerservicenummer (BSN) en de geboortedatum. De Belastingdienst signaleert deze fouten en stuurt een foutenrapport. Hoe herstel je deze fouten?
Lees verder
arrow right
Estate planning 2025
Kan je kind een financieel ruggensteuntje goed gebruiken? Bijvoorbeeld voor studiekosten, de aankoop van een woning of bij het verlies van een baan? Of misschien wil je kind een langgekoesterde droom van een eigen bedrijf verwezenlijken of het stokje van het familiebedrijf overnemen? Jouw financiële hulp zou dat mogelijk kunnen maken! Laat je inspireren door deze advieswijzer.
Lees verder
arrow right
Onzekerheid over extra betaalde alimentatie
Wanneer partners uit elkaar gaan, is er vaak sprake van een alimentatieverplichting. Deze alimentatie is meestal aftrekbaar voor de betaler en belast voor de ontvanger. Echter, als er meer wordt betaald dan overeengekomen, is de aftrek van het extra bedrag onzeker.
Lees verder
arrow right