5 augustus 2024

Uitstel betaalverzuimboetes EU btw e-commerce tot 2025

Ondernemers die gebruikmaken van de EU-btw e-commerce regeling krijgen tot 1 januari 2025 geen boetes voor het te laat of niet betalen van btw. Eventuele boetes die al zijn opgelegd, worden ingetrokken.


Eerder was besloten tot 1 juni 2024 deze betaalverzuimboetes niet op te leggen, maar deze datum is door het Ministerie van Financiën onlangs verlengd tot 1 januari 2025.

Technische problemen

Omdat het nieuwe systeem met technische problemen kampt die op dit moment nog niet zijn opgelost, is besloten langere tijd geen betaalverzuimboetes op te leggen. Het geactualiseerde Besluit Tijdelijke maatregel betalingsverzuimboete EU BTW e-commerce – dat in werking is getreden op 30 juli 2024 - heeft terugwerkende kracht tot 1 juni 2024.

Btw e-commerce

De vrijwillige regeling EU btw e-commerce is ontwikkeld om internationale afstandsverkopen binnen de EU makkelijker te laten verlopen. Sinds 1 juli 2021 moet de btw namelijk betaald worden in de lidstaat van de consument. Dit kan rechtstreeks aan de betreffende lidstaat, maar met behulp van de regeling kunnen btw-aangiften en bijbehorende betalingen ook via de eigen Belastingdienst plaatsvinden.

Let op!

Als opzettelijk geen of te weinig btw is afgedragen, kan wel een vergrijpboete worden opgelegd.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Anne Verhoek

Anne Verhoek

Assistent-accountant

King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Begeleiden belastingcontrole
Staat de Belastingdienst binnenkort bij jou op de stoep voor een controle? Dat kan, want per jaar controleren zij tienduizenden ondernemers.
Lees verder
arrow right
Btw-verhoging op agrarische goederen en diensten per 2025: van 9% naar 21%
Vorig jaar werd het al ingevoerd, maar het is mogelijk een beetje onder de radar gebleven: vanaf 1 januari 2025 stijgt het btw-tarief op de levering van diverse agrarische goederen en diensten van 9% naar 21%. Waar hebben we het dan precies over?
Lees verder
arrow right
Internetconsultatie over herziening fiscaal bodemvoorrecht van start
Wanneer de Belastingdienst schulden wil innen, heeft deze een fiscaal voorrecht. Dit betekent dat de Belastingdienst in veel gevallen voorrang krijgt bij het innen van schulden boven andere schuldeisers. Het kabinet overweegt nu om dit fiscale (bodem)voorrecht te herzien. Omdat deze herziening gevolgen kan hebben voor verschillende maatschappelijke partijen, is er een internetconsultatie gestart om hierover input te verzamelen.
Lees verder
arrow right