In het belang van de onderneming kan het soms noodzakelijk zijn om werknemers te ontslaan. Maar weet jij wat de regels zijn voor het aanvragen van ontslag? Bijvoorbeeld om bedrijfseconomische redenen of door langdurig arbeidsongeschiktheid? En weet je dan waar je op moet letten? Dit is vastgelegd in de nieuwe UWV-uitvoeringsregels ontslagprocedure.
Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen of wegens langdurige arbeidsongeschiktheid is het UWV de aangewezen instantie om een ontslagaanvraag in te dienen. Bij het aanvragen van dit ontslag is het van belang dat de ontslagprocedure goed wordt gevolgd. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan de termijn voor het aanvullen van een incompleet verzoek, de termijnen voor hoor en wederhoor en wanneer uitstel kan worden verleend. Deze regels zijn vastgelegd in de Regeling UWV ontslagprocedure.
Aanvullend op deze regeling heeft het UWV interne werkinstructies gemaakt – de UWV-uitvoeringsregels ontslagprocedure - over hoe het UWV deze ministeriële procedurele regels in de praktijk toepast. Deze uitvoeringsregels ontslagprocedure gelden vanaf 1 september 2020. Ze bieden duidelijkheid over onderwerpen als de klachtregeling van het UWV, een voorlopige en herhaalde aanvraag, het voeren van verweer en de mondelinge behandeling.
Het UWV geeft in de uitvoeringsregels aan hoe te handelen als de werkgever met de werknemer nog wil onderhandelen over een beëindigingsovereenkomst. De werkgever kan dan een zogeheten voorlopige aanvraag indienen met een verzoek om uitstel voor het voeren van deze onderhandelingen.
Dien bij een bedrijfseconomisch ontslag altijd eerst een ontslagaanvraag in. Pas als deze is ontvangen door het UWV, kan de werknemer worden verzocht mee te werken aan een beëindigingsovereenkomst. Op die manier kan een werknemer door een eventuele ziekmelding de ontslagprocedure niet frustreren, omdat het opzegverbod dan niet van toepassing is.
UWV heeft tegelijkertijd een nieuwe versie van de Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen gepubliceerd, die de versie van oktober 2019 vervangt en geldt vanaf september 2020. In de nieuwe versie zijn aanpassingen van de wetgeving verwerkt, zoals de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren en het vervallen van de overbruggingsregeling transitievergoeding.
Tip!
Raadpleeg voordat je een ontslagaanvraag indient eerst de UWV-uitvoeringsregels ontslagprocedure, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Deze kun je downloaden op de website van het UWV.
Wil je ook grip houden in jouw ontslagzaak? Onze HRM-specialisten en arbeidsrechtjuristen staan klaar om je van a tot z te begeleiden. Voorkom dat je verwikkeld raakt in een lang proces, of niet voldoet aan de regels. Een scheve arbeidsverhouding wil je voorkomen. Neem contact met ons op.