25 maart 2020

Vakantiegeld uitstellen door uitbraak coronavirus, mag dat?

In de maand mei of juni is het weer zover, de uitbetaling van het vakantiegeld. Mag je dit als werkgever zomaar opschorten doordat je in financiële moeilijkheden zit door het coronavirus?

Wat zegt de wet?

Een werknemer heeft uiterlijk in de maand juni recht op uitbetaling van vakantiegeld, zo staat in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM). In veel cao's en individuele arbeidsovereenkomsten is echter bepaald dat de uitbetaling in de maand mei plaatsvindt. Voor werknemers met een klein contract en oproepkrachten is het vakantiegeld vaak een apart onderdeel van het salaris en wordt per betaalperiode van een maand of vier weken uitbetaald.

Vakantiegeld later betalen?

De vakbond FNV heeft inmiddels aangegeven bereid te zijn om, in situaties waar de nood erg hoog is, te praten over het opschorten van de uitbetaling van vakantiegeld. De WMM bepaalt dat het in een schriftelijke overeenkomst of publiekrechtelijke regeling is toegestaan van de hoofdlijn kan worden afgeweken dat uiterlijk in de maand juni het vakantiegeld moet worden betaald. Wel geldt dat het vakantiegeld minimaal één keer per kalenderjaar moet worden uitbetaald.

Vakantiegeld ook in nieuwe regeling NOW?

De vraag over het vakantiegeld hangt ook samen met meer duidelijkheid over de exacte voorwaarden van de door het kabinet toegezegde Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Op dit moment is het helaas nog niet bekend of je als werkgever het vakantiegeld gecompenseerd krijgt als onderdeel van de loonsom. Zodra er meer bekend is over de NOW-regeling laten wij je dit weten.

Heb je vragen over het uitbetalen van het vakantiegeld van jouw werknemers? Neem gerust contact met ons op.

In ons coronadossier vind je nieuws omtrent de maatregelen rondom het coronavirus.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door je worden gelezen.

Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Relatiebeheerder/ accountant voor de samenstelpraktijk
Als relatiebeheerder ben jij de sleutelfiguur tussen onze klanten en het team. Jij krijgt de kans om jouw expertise in samenstelwerkzaamheden, adviesopdrachten en clientcontact te laten zien.
Met jouw professionaliteit draag je bij aan het begeleiden en adviseren van onze klanten. Jij begrijpt hun behoeften en ondersteunt bij hun vragen. Solliciteer nu en word onderdeel van ons gedreven team.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right