25 maart 2020

Vakantiegeld uitstellen door uitbraak coronavirus, mag dat?

In de maand mei of juni is het weer zover, de uitbetaling van het vakantiegeld. Mag je dit als werkgever zomaar opschorten doordat je in financiële moeilijkheden zit door het coronavirus?

Wat zegt de wet?

Een werknemer heeft uiterlijk in de maand juni recht op uitbetaling van vakantiegeld, zo staat in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM). In veel cao's en individuele arbeidsovereenkomsten is echter bepaald dat de uitbetaling in de maand mei plaatsvindt. Voor werknemers met een klein contract en oproepkrachten is het vakantiegeld vaak een apart onderdeel van het salaris en wordt per betaalperiode van een maand of vier weken uitbetaald.

Vakantiegeld later betalen?

De vakbond FNV heeft inmiddels aangegeven bereid te zijn om, in situaties waar de nood erg hoog is, te praten over het opschorten van de uitbetaling van vakantiegeld. De WMM bepaalt dat het in een schriftelijke overeenkomst of publiekrechtelijke regeling is toegestaan van de hoofdlijn kan worden afgeweken dat uiterlijk in de maand juni het vakantiegeld moet worden betaald. Wel geldt dat het vakantiegeld minimaal één keer per kalenderjaar moet worden uitbetaald.

Vakantiegeld ook in nieuwe regeling NOW?

De vraag over het vakantiegeld hangt ook samen met meer duidelijkheid over de exacte voorwaarden van de door het kabinet toegezegde Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Op dit moment is het helaas nog niet bekend of je als werkgever het vakantiegeld gecompenseerd krijgt als onderdeel van de loonsom. Zodra er meer bekend is over de NOW-regeling laten wij je dit weten.

Heb je vragen over het uitbetalen van het vakantiegeld van jouw werknemers? Neem gerust contact met ons op.

In ons coronadossier vind je nieuws omtrent de maatregelen rondom het coronavirus.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door je worden gelezen.

Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2021
Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
HR-detachering
Voor een kleine(re) onderneming geeft een eigen HRM-adviseur op de loonlijst hoge overheadkosten en als grote(re) ondernemer is het vaak lastig om een goede en ervaren HRM-adviseur aan te trekken en te behouden. Maar wij hebben goed nieuws! Detachering van onze ervaren HRM-adviseurs. Ons talent bij jou in huis.
Lees verder
arrow right
Vrachtwagenheffing 2026: Aanpassingen en internetconsultatie over privacy
Vanaf 2026 wordt in Nederland een vrachtwagenheffing ingevoerd. Door gewijzigde Europese tolregels moet deze heffing worden aangepast. Geïnteresseerden kunnen reageren op de voorstellen via een internetconsultatie.
Lees verder
arrow right