Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

12 augustus 2020

Bedrijf stoppen? Vanaf 2021 vergoeding transitiekosten

Denk jij weleens na over de risico's voor jou als ondernemer als je noodgedwongen je bedrijf moet beëindigen? Bijvoorbeeld door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Vanaf 2021 kun je onder voorwaarden gecompenseerd worden voor de te betalen transitievergoedingen. Wat is er geregeld en voor wie?

Transitievergoeding

Werknemers hebben bij gedwongen ontslag in beginsel recht op een transitievergoeding. De hoogte ervan is afhankelijk van het aantal dienstjaren. De transitievergoeding bedraagt per 1 januari 2020 maximaal € 83.000 of een jaarsalaris, als dat meer is dan € 83.000.

Gedwongen bedrijfsbeëindiging

Ook bij beëindiging van het bedrijf vanwege pensionering, ziekte of overlijden, dien je als werkgever een transitievergoeding te betalen aan personeel dat ontslagen wordt. Omdat je inkomen dan vaak toch al onder druk staat, kun je hiervoor dan compensatie krijgen.

Let op!

Voor het verkrijgen van de compensatie moet je als werkgever de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt of dusdanig ziek zijn dat je jouw werkzaamheden redelijkerwijs niet kunt voortzetten. Bij overlijden moet vóór het overlijden de aanvraag voor compensatie al zijn ingediend.

Alleen voor kleine werkgevers

De compensatie is alleen bedoeld voor kleine werkgevers. Dit betekent dat er minder dan 25 werknemers in dienst zijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt in vaste en tijdelijke dienstverbanden. Uitzendkrachten en payrollers tellen niet mee voor deze berekening.

Aanvragen

Het aanvragen van de compensatie kan via het UWV. Hiervoor worden nog nadere regels opgesteld. Het is de bedoeling dat de regeling per 1 januari 2021 ingaat.

Heb jij vragen over de compensatieregeling van de transitievergoeding? Of heb jij een andere HR-gerelateerde vraag? Onze HRM-adviseurs helpen je graag verder.  Neem hiervoor contact met ons op.

Thuiswerken belastingvrij vergoeden?

04-09-2020

De laatste maanden werken veel mensen vanuit huis vanwege de coronacrisis. Voor werknemers kost dit geld, maar wie betaalt deze kosten eigenlijk? Mag een werkgever deze kosten belastingvrij vergoeden? 

Assistent-account met gevoel voor automatisering

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • opleiding accountancy of bedrijfseconomie

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën. 

Schenken en erven

Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.

25 tips voor je bedrijfsfinanciering

Met hun bancaire achtergrond, opleiding tot financieringsspecialist en ervaring geven onze financieringsspecialisten Jos de Lange en William van Haaster je 25 tips op gebied van bedrijfsfinancieringen.

Reorganisatie en ontslag

Onze HRM-specialisten en arbeidsrechtjuristen staan klaar om je van a tot z te begeleiden.