Denk jij weleens na over de risico's voor jou als ondernemer als je noodgedwongen je bedrijf moet beëindigen? Bijvoorbeeld door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Vanaf 2021 kun je onder voorwaarden gecompenseerd worden voor de te betalen transitievergoedingen. Wat is er geregeld en voor wie?
Werknemers hebben bij gedwongen ontslag in beginsel recht op een transitievergoeding. De hoogte ervan is afhankelijk van het aantal dienstjaren. De transitievergoeding bedraagt per 1 januari 2020 maximaal € 83.000 of een jaarsalaris, als dat meer is dan € 83.000.
Ook bij beëindiging van het bedrijf vanwege pensionering, ziekte of overlijden, dien je als werkgever een transitievergoeding te betalen aan personeel dat ontslagen wordt. Omdat je inkomen dan vaak toch al onder druk staat, kun je hiervoor dan compensatie krijgen.
Voor het verkrijgen van de compensatie moet je als werkgever de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt of dusdanig ziek zijn dat je jouw werkzaamheden redelijkerwijs niet kunt voortzetten. Bij overlijden moet vóór het overlijden de aanvraag voor compensatie al zijn ingediend.
De compensatie is alleen bedoeld voor kleine werkgevers. Dit betekent dat er minder dan 25 werknemers in dienst zijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt in vaste en tijdelijke dienstverbanden. Uitzendkrachten en payrollers tellen niet mee voor deze berekening.
Het aanvragen van de compensatie kan via het UWV. Hiervoor worden nog nadere regels opgesteld. Het is de bedoeling dat de regeling per 1 januari 2021 ingaat.
Heb jij vragen over de compensatieregeling van de transitievergoeding? Of heb jij een andere HR-gerelateerde vraag? Onze HRM-adviseurs helpen je graag verder. Neem hiervoor contact met ons op.