26 juli 2022

Verblijfskosten onbelast vergoeden zonder bewijs

Onder voorwaarden kun je kosten van tijdelijk verblijf van jouw werknemers onbelast vergoeden of verstrekken. Dit valt onder de gerichte vrijstelling van de werkkostenregeling. Als je hiervan gebruik wilt maken zonder onderliggende bewijsstukken (‘bonnetjes’), kan dit door aan te sluiten bij de vergoedingen aan ambtenaren op dienstreis.

Tijdelijk verblijf

De vergoeding of verstrekking van verblijfskosten is alleen gericht vrijgesteld - en dus belastingvrij - als er sprake is van tijdelijk verblijf. Dit is het geval als jouw werknemer een zogenaamde ambulante werknemer is. Reist jouw werknemer steeds naar verschillende arbeidsplaatsen, dan is hij of zij ambulant. Reist jouw werknemer doorgaans 1 keer per week naar dezelfde arbeidsplaats op maximaal 20 dagen, dan is hij of zij ook ambulant.

Tip!

De maximaal 20 dagen moet je beoordelen over een zogenoemde referentieperiode. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op.

Zijn er zakelijke redenen voor jouw werknemer om niet bij de plaats van het werk te gaan wonen? Bijvoorbeeld bij tijdelijke projecten of omdat hij of zij nog in de proeftijd zit? Dan is er ook sprake van tijdelijk verblijf.

Zonder bonnetje

Wil je niet elke keer bonnetjes verzamelen als bewijs van de tijdelijke verblijfskosten, dan kun je ook aansluiten bij de vergoedingen voor verblijfskosten aan ambtenaren op dienstreis. Dit kan als jouw werknemers wat hun uitgaven betreft vergelijkbaar zijn met deze ambtenaren.

Binnenlandse dienstreizen

Voor binnenlandse dienstreizen kun je in 2022 dan de volgende bedragen voor verblijfskosten belastingvrij vergoeden aan jouw werknemer:

  • kleine uitgaven overdag: € 5,03
  • kleine uitgaven ’s avonds: € 10,07
  • een ontbijt: € 11,27
  • een lunch: € 10,19
  • een avondmaaltijd: € 25,59
  • logies: € 114,12

Tip!

Je kunt ook meer vergoeden dan deze bedragen. Het meerdere is dan echter wel belast als loon bij jouw werknemer, tenzij je dit meerdere aanwijst in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Houd er daarbij rekening mee dat je dan bij overschrijding van de vrije ruimte in een jaar 80% eindheffing betaalt over deze overschrijding.

Buitenlandse dienstreizen

Ook voor buitenlandse dienstreizen bestaat een mogelijkheid om aan te sluiten bij de vergoedingen voor verblijfskosten aan ambtenaren op buitenlandse dienstreis. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2022: werkkostenregeling
In deze update lonenspecial wordt de werkkostenregeling uitgelicht. De vrije ruimte in de werkkostenregeling is in 2022 weer beperkt.
Lees verder
arrow right
Definitieve berekening Wtl 2023: controleren en bezwaar maken
De Belastingdienst stuurt vóór 1 augustus 2024 de beschikkingen Wtl 2023. Hierin staat je recht op LIV, jeugd-LIV en/of een LKV voor 2023 vermeld. Ben je het niet eens met de berekening? Dien dan binnen zes weken na de datum van de beschikking een bezwaar in.
Lees verder
arrow right
Stage in de samenstelpraktijk
Het beste van twee werelden? Dat biedt ons kantoor Leeuwarden in deze stage. Een unieke kans! In deze stage van 16 weken kun je ervaring op doen in de samenstelpraktijk. Ben jij die enthousiaste en leergierige student, die met plezier en op betrokken wijze ons team kan versterken? En ben jij de accountancytopper met gevoel voor de digitale wereld die graag in de praktijk het vak wil leren? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2024: Zzp’er
Voor Zzp'ers meer informatie over het wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden, handhaving schijnzelfstandigheid, verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid, vrijwillig aansluiten bij een pensioenfonds en het opgeven van betalingen aan natuurlijke personen bij de Belastingdienst.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right