16 mei 2025

Verhuiskostenvergoeding bij renovatie moet worden geactiveerd

Bij renovatie van woningen moeten huurders vaak tijdelijk verhuizen. De vraag is of de verhuiskostenvergoeding die de verhuurder moet betalen, geactiveerd moet worden of ten laste van de winst mag komen.

Vergoeding verhuiskosten

Als een verhuurder een woning renoveert, is hij wettelijk verplicht de huurder een vergoeding te geven voor de hiermee samenhangende verhuiskosten. De Belastingdienst is van mening dat deze kostenvergoeding niet in een keer ten laste van de winst kan worden gebracht, maar dat deze kosten dienen te worden geactiveerd.

Aanschaffings- of voortbrengingskosten

De rechter heeft in het verleden bepaald dat tot de aanschaffings- of voortbrengingskosten van een bedrijfsmiddel ook bijkomende kosten behoren die gemaakt moesten worden om een bedrijfsmiddel in de voor de onderneming gewenste staat te brengen. Omdat verhuurders wettelijk verplicht zijn de verhuiskosten te vergoeden bij renovatie, zijn deze kosten onlosmakelijk met de renovatie verbonden.

Activeren

Omdat de kosten van renovatie geactiveerd moeten worden, geldt dit ook voor de hiermee samenhangende bijkomende kosten in de vorm van een verhuiskostenvergoeding. Deze vergoeding kan dus niet ineens ten laste van de winst worden gebracht, maar er dient op te worden afgeschreven.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Huisartsverklaring schiet tekort voor aftrek zorgkosten
Ben je (chronisch) ziek of invalide, dan kun je onder voorwaarden bepaalde extra zorgkosten aftrekken van je inkomen. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat je de uitgaven daadwerkelijk hebt gedaan. Hoe je dit moet onderbouwen, verschilt per soort uitgave. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank.
Lees verder
arrow right
Gebruikelijk loon kan ook gelden bij Stak-constructie zonder certificaten
Ook als een bestuurder van een Stichting Administratiekantoor (Stak) geen certificaten houdt, kan de gebruikelijkloonregeling toch van toepassing zijn. Dat blijkt uit een recente rechtszaak waarin de rechter oordeelde dat de bestuurder over het vermogen van de Stak kon beschikken alsof het zijn eigen vermogen was. Hierdoor kwalificeerde hij als indirect aanmerkelijk-belanghouder.
Lees verder
arrow right
Geen lagere premiedrempel bij overlijden: vol jaarbedrag blijft gelden
Over je box 1-inkomen betaal je in 2025 naast belasting ook premies volksverzekeringen, met een maximum van € 10.628 per jaar. Kom je gedurende het jaar te overlijden, dan blijft dit maximum gelden. De Hoge Raad bevestigde dit standpunt van het gerechtshof zonder verdere toelichting.
Lees verder
arrow right