6 oktober 2020

Verlaging aftrekposten in 2021

Er is een verdere verlaging van de aftrekposten aangekondigd. Waar het percentage waarmee de meeste aftrekposten kunnen worden verrekend met het inkomen nu nog 46% is, daalt dit in 2021 naar 43%. De vermindering van de aftrek gaat de komende jaren door, zodat de aftrek in 2023 is gemaximeerd op 37,05%.

Lagere tarieven

De beperking van de aftrek hangt samen met de verlaging van de tarieven in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Deze verlaging is vorig jaar ingezet en loopt ook in 2021 nog door. Zo daalt het tarief van de eerste schijf van 37,35% naar 37,1%. Ook hangt de beperking van de aftrekposten samen met de verhoging van de heffingskortingen (dat zijn kortingen op de belasting, waardoor je minder belasting hoeft te betalen), zoals de arbeidskorting in 2021.

Hypotheekrente

De aftrekbeperking vond voor het eerst plaats voor de hypotheekrente. Ook voor andere kosten, zoals voor onderhoudsverplichtingen, uitgaven voor specifieke zorgkosten, weekenduitgaven voor gehandicapten, scholingsuitgaven, aftrekbare giften, het restant persoonsgebonden aftrek van voorgaande jaren en verliezen op beleggingen in durfkapitaal, is de aftrekbeperking dit jaar ingezet en zal in de komende jaren verder worden afgebouwd.

Ondernemersaftrek

Ook aftrekposten voor ondernemers worden verder in aftrek beperkt. Het betreft de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek, de stakingsaftrek en de mkb-winstvrijstelling.

Aftrek oudedagsreserve niet verlaagd

Het aftrekpercentage van de oudedagsreserve wordt niet verlaagd. Dit hangt samen met het feit dat op het moment dat de reserve wordt opgeheven, hierover ook tegen het normale tarief belasting betaald moet worden.

Wil jij meer weten over de verlaging van de aftrekposten? Of ben je benieuwd wat dit betekent in jouw situatie? Neem gerust contact met ons op.

Wlz nacalculatie
Ben jij financieel verantwoordelijke bij een organisatie die langdurige zorg verleent? Dan ben je volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) verplicht om financiële verantwoording af te leggen over de geleverde zorgprestaties. 
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2023
In de update van de lonenspecial 2023 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten.
Lees verder
arrow right
Relatiebeheerder
Meedenken met de klant, ondersteuning bieden met tussentijdse financiële inzichten en relevante managementinformatie. Dat zijn enkele verantwoordelijkheden die jij draagt. Uiteraard samen met het team!
Lees verder
arrow right
Belastingdienst verduidelijkt aftrek hypotheekrente bij tijdelijke verhuur
De aftrek van hypotheekrente op je eigen woning is onderhevig aan strenge voorwaarden. Vanwege talrijke wijzigingen in de loop der jaren zijn deze voorwaarden ook buitengewoon ingewikkeld geworden. Onlangs heeft de Belastingdienst verduidelijking gegeven over de aftrek van hypotheekrente van een aflossingsvrije lening in het geval dat iemand de eigen woning tijdelijk verhuurt en na die periode weer zelf gaat bewonen.
Lees verder
arrow right
Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Controleleider
Jouw sterkmaker voor ons? Jij krijgt energie van het coachen en begeleiden van collega’s. Daarnaast werk je zelfstandig aan complexe jaarrekeningen.
Lees verder
arrow right