Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

6 oktober 2020

Verlaging aftrekposten in 2021

Er is een verdere verlaging van de aftrekposten aangekondigd. Waar het percentage waarmee de meeste aftrekposten kunnen worden verrekend met het inkomen nu nog 46% is, daalt dit in 2021 naar 43%. De vermindering van de aftrek gaat de komende jaren door, zodat de aftrek in 2023 is gemaximeerd op 37,05%.

Lagere tarieven

De beperking van de aftrek hangt samen met de verlaging van de tarieven in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Deze verlaging is vorig jaar ingezet en loopt ook in 2021 nog door. Zo daalt het tarief van de eerste schijf van 37,35% naar 37,1%. Ook hangt de beperking van de aftrekposten samen met de verhoging van de heffingskortingen (dat zijn kortingen op de belasting, waardoor je minder belasting hoeft te betalen), zoals de arbeidskorting in 2021.

Hypotheekrente

De aftrekbeperking vond voor het eerst plaats voor de hypotheekrente. Ook voor andere kosten, zoals voor onderhoudsverplichtingen, uitgaven voor specifieke zorgkosten, weekenduitgaven voor gehandicapten, scholingsuitgaven, aftrekbare giften, het restant persoonsgebonden aftrek van voorgaande jaren en verliezen op beleggingen in durfkapitaal, is de aftrekbeperking dit jaar ingezet en zal in de komende jaren verder worden afgebouwd.

Ondernemersaftrek

Ook aftrekposten voor ondernemers worden verder in aftrek beperkt. Het betreft de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek, de stakingsaftrek en de mkb-winstvrijstelling.

Aftrek oudedagsreserve niet verlaagd

Het aftrekpercentage van de oudedagsreserve wordt niet verlaagd. Dit hangt samen met het feit dat op het moment dat de reserve wordt opgeheven, hierover ook tegen het normale tarief belasting betaald moet worden.

Wil jij meer weten over de verlaging van de aftrekposten? Of ben je benieuwd wat dit betekent in jouw situatie? Neem gerust contact met ons op.

Herfinancieren

Het optimaliseren van een financieringsstructuur, oftewel herfinancieren, gebeurt steeds vaker.

Remco Roest

Assistent-accountant

NL leert door: gratis scholing en ontwikkeltrajecten

29-10-2020

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. Mensen zullen hun baan verliezen en op zoek moeten naar ander werk, zo schreef het kabinet eerder. Daarom is er het aanvullend sociaal pakket van € 1,4 miljard. Via het programma ‘NL leert door’ financiert het kabinet ontwikkeladviezen en (online) scholing. Naar verwachting zal het in november dit jaar mogelijk zijn om gratis (online) scholing te volgen.

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.