7 december 2020

Tip: vermogen in box 3 verminderen 

Heb jij een bv en beschik jij over een omvangrijk vermogen privé? Het kan interessant zijn om een deel van het vermogen over te brengen naar de bv. Wanneer is dit met name interessant? Als je over het vermogen niet teveel rendement behaalt. Lees meer. 

Vermogen belast in box 3

Privévermogen valt onder box 3. Hierover betaal je belasting - de vermogensrendementsheffing -, waarbij de fiscus uitgaat van een fictief rendement. Dit wordt geacht hoger te zijn naarmate het vermogen toeneemt. Hierdoor betaal je in 2021 over jouw belaste vermogen boven € 100.000 al 1,4% belasting, over jouw belaste vermogen boven € 1.000.000 zelfs 1,76%.

Let op!

Dit betaal je ook als het werkelijke rendement lager is of negatief.

Vermogen belast in bv

Hevel je vermogen over naar de bv, dan betaalt de bv alleen belasting over het werkelijk behaalde rendement. Vanaf 2021 is het tarief over de eerste € 245.000 rendement slechts 15% en pas als het aan jou wordt uitgedeeld betaal je over het restant nog 26,9%. Per saldo komt dit neer op een tarief van bijna 38% over het behaalde rendement.

Overhevelen naar bv?

Met name bij een laag rendement, zoals momenteel op een spaarrekening, is het voordeliger om vermogen over te hevelen naar de bv. Je bespaart hiermee de belasting in box 3 en hoeft slechts te betalen over een rendement van vrijwel nihil.

Kapitaal inbrengen of lenen

Je kunt vermogen overhevelen door middel van een kapitaalstorting of door de bv een lening te verstrekken. Denk er in het laatste geval wel aan dat je zakelijke voorwaarden hanteert, zoals een vaststellen en betalen van een reële rente. Wij kunnen je hierbij adviseren. Neem dan contact met ons op. 

Bijzonder tarief vakantiegeld
Hoe zit het met de loonheffing (voorheffing van de inkomstenbelasting) en de uiteindelijke inkomstenbelasting bij de aangifte? Je vindt hier meer uitleg over uitbetalingen eenmalige uitkeringen zoals vakantiegeld, bonussen etc.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Planbatenheffing: bevordering van woningbouw
Een meerderheid in de Tweede Kamer staat positief tegenover het implementeren van een zogenaamde planbatenheffing. De redenering hierachter is dat dit de woningbouw zal stimuleren.
Lees verder
arrow right
Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Assistent accountant controlepraktijk
Ontelbare uitdagingen, afhankelijk van jouw ambities. Variërend van zelfstandig relatiebeheer tot het meewerken aan een controle. Doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn hier écht aanwezig. Net als een prettige sfeer en hoge mate van professionaliteit.
    Lees verder
    arrow right